Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeuwse bladgewassen voor de bewuste bioklant

Tholen - In de kassen van biologisch teler Gert van Brakel in Sint-Annaland is het alles behalve saai. In dit 1,4 hectare grote bedrijf geen monocultuur, maar een verscheidenheid aan gewassen die elkaar steeds afwisselen.

Zeker in maart, wanneer de paksoi plaatsmaakt voor komkommers, is het een drukte van belang, zo bleek tijdens een bezoek aan de kas.

De eerste komkommerplanten staan sinds 28 februari in de grond en elke twee weken komen er nieuwe planten bij. In een aangrenzende kas zijn begin maart net nieuwe slaplantjes geplant: Salanova rood en groen en bindsla.


Net gepote slaplantjes

Verhuizing en omschakeling naar bio
De afwisseling van gewassen past bij Gert. Voordat hij zich in 2000 in Sint-Annaland vestigde, had hij een tuinbouw- en akkerbouwbedrijf in Dordrecht. 5000 meter koude kas met komkommers, snijbonen en sla en 3,5 hectare buitengrond met andijvie, paksoi, bloemkool en prei.

Toen zijn bedrijf plaats moest maken voor industrie, verkaste hij naar het eiland Tholen. Daar zette hij meteen in op biologische teelt. “In de gangbare teelt moesten we steeds meer spuiten om de productie bij te houden. Dat ging me tegenstaan. In Dordrecht kon ik niet omschakelen, aangezien dat toch tijd kost en ik wist dat de gemeente plannen had voor ons gebied.”

Na de eerste jaren aan Naturelle, de biotak van Greenery te hebben geleverd, stapte Gert in 2015 over naar Nautilus Organic. Dat bevalt hem goed. De bladgewassen worden op bestelling gesneden. In de schuur staat een pallet paksoi klaar om opgehaald te worden voor een biologische supermarktketen.

Gert bestuurt de kwekerij niet alleen. “Ik heb drie vaste krachten en in de zomer neem ik extra arbeidskrachten in dienst. Vorig jaar had ik 25 scholieren. Zij helpen vooral met het toppen en draaien van de komkommers.”


Coert Lamers van Nautilus Organic (links) neemt een kijkje bij de komkommerplanten van Gert van Brakel

Constante afzet
Hoewel de eerste weken van januari donker waren, is Gert niet ontevreden over het afgelopen seizoen. “We hebben een warme winter gehad, dus de energiekosten bleven laag. Met de sla hadden we een klein overschot, maar dat hebben we via acties mooi op kunnen lossen.”

Grote prijsschommelingen kennen de biologische bladgewassentelers doorgaans niet. “In december zag ik dat de prijs van gangbare kropsla over de euro ging. Zulke grote verschillen hebben we met de biologische sla niet zo gauw. We hebben een vaste klantenkring en planten grotendeels op bestelling. Bovendien ben je met bladgewassen uit de kas zekerder van de oogst dan bij bladgewassen uit de vollegrond. Als ik aan het begin van het seizoen plant, weet ik al vrij precies wat ik straks kan oogsten.”

Groei in paksoi
Nautilus heeft in hectares ongeveer de helft van de biologische glasgroente Nederland. Drie telers leveren bladgewassen. Gert is niet de enige die zijn bladgewassen afwisselt met komkommers, dus alles gaat zoveel mogelijk in overleg om de afzet constant te houden.

De markt voor paksoi groeit licht, vertelt Coert Lamers van Nautilus Organic. “Wel gaat het nog uitsluitend naar de ‘bewuste bioklant’. Denk aan natuurvoedingswinkels en biologische maaltijdboxen. Grote supermarktketens hebben nog nauwelijks biologische bladgroenten. Hun biologische assortiment blijft vaak bij tomaten, komkommers en paprika’s.”


Acht kroppen sla gaan er in een kist, bestemd voor een natuurvoedingswinkel 

Test met rucola
Dit betekent overigens niet dat er geen groeimogelijkheden zijn voor de biologische bladgroententelers, het moet alleen gestaag groeien. Gert: “De teelt, het plantmateriaal en de arbeid is simpelweg te duur om met hectares tegelijk uit te breiden. Er moet tenslotte ook vraag zijn.”

Momenteel is één van de telers van Nautilus aan het testen met rucola in zijn kas. “Dat doet hij op vraag van een Scandinavische klant die gewoonlijk rucola uit Italië haalt”, vertelt Coert. “In de teelt zal vooral onkruiddruk een uitdaging zijn. Desondanks heeft de teler goede hoop dat het gaat lukken en dit voorjaar zullen we zien of het succesvol is. Het is een mooie proef met een nieuw product, dat daardoor andere telers niet in de weg zit.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Nautilus Organic
www.nautilusorganic.nl