Maori fruittelers in Nieuw-Zeeland profiteren van wereldwijde vraag naar biologisch fruit

Het Maori fruitteeltbedrijf Otama Marere teelt op zo'n zeven hectare biologische SunGold-kiwi's. Het land werd oorspronkelijk gebruikt voor de teelt van waterkers, kumaru en kamokamo. "De stichting die het land beheert, heeft informatiebijeenkomsten georganiseerd voor  maori fruittelers die interesse hadden in de biologische kiwiteelt," zegt boomgaardbeheerder Homman Tapsell. 

Het gebied, nabij Te Puke in de Bay of Plenty, is een voormalige maori-nederzetting aan de oevers van de rivier de Kaituna. De leden van de stichting zijn afstammelingen van Rangiiwaho. 

De kiwiboomgaarden zijn aangeplant met het groene kiwiras Hayward en conventionele en biologische SunGold-kiwi's. Ook worden er op twee hectare avocado's geteeld. De opbrengst van de 12 hectare Hayward-boomgaarden bedraagt omstreeks 530 ton per jaar. 

Homman Tapsell, manager van Otama Marere, nam in 2018 deel aan een top over biologische tuinbouw in de VS. Dit was voor de stichting besloot om ook met de biologische teelt te starten. "Het land werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw terug geschonken aan de stichting en aanvankelijk werd het gebruikt voor het telen van suikermaïs en nashi-peren. Dit bleek echter geen succes te zijn en daarom ging de stichting op zoek naar alternatieve gewassen en kreeg zij subsidie van Maori Affairs om kiwiboomgaarden aan te leggen," aldus Tapsell. 

 

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven