Bart Pijnenburg, bekend van Kavel55 in Herwijnen, heeft Kavelkunst opgezet. In zijn tijd als teler van en handelaar in Betuws bio-fruit wist hij zijn klanten te enthousiasmeren voor oude rassen. Nadat hij zijn groothandel overgedragen heeft aan De Lindegaard is hij dit nieuwe avontuur aangegaan. Bart fotografeert fruit met kleine afwijkingen, misvorming of aantasting (dit fruit noem je Krekelaars) tegen een achtergrond van verweerd en knoestig fruithout. Hij vertelt hier wat meer over Kavelkunst:
"In 2001 kocht ik een kleine boomgaard in Herwijnen. De boomgaard grenst aan het Geofort, een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze prachtige plek met uitzicht op de fortgracht stonden zo'n 1200 laagstamboompjes. Ik at al vele jaren biologisch en het was dan ook een logische stap om producten uit eigen boomgaard biologisch gecertificeerd te kunnen verkopen."
"Ik meldde me aan bij Skal en schreef me in bij de KvK onder de naam Kavel55. In de jaren die volgden werden een aantal oude rassen op hoogstam aangeplant. De boomgaard kreeg de sfeer van de prachtige hoogstamboomgaard vroeger bij ons thuis met bomen waar je in kunt klimmen en een gigantische ladder tegen aan kunt zetten."
"Mijn eerste oogst ging als 'kroet' voor 3 ct p/kilogram de deur uit. Dat moest beter kunnen. Ik kwam met een goed verhaal bij Rens van Rio de Bio in Utrecht. Dat verhaal sloeg aan en we sloten een deal. De winkel werd wekenlang volgestouwd met houten kratten vol fruit van Kavel55. Vanaf toen ging het balletje rollen. Fruit inkopen bij andere fruittelers was de volgende stap. Mijn klantenkring groeide en mijn aanbod breidde zich uit. Biologisch fruit uit de Betuwe werd herkenbaar op de kaart gezet én ik wist mijn klanten te enthousiasmeren voor oude rassen."
"Dit is, in vogelvlucht de geschiedenis van Kavel55. In 2018 kon ik de groothandel overdragen aan de Lindegaard in Beusichem. Deze specialisten in oude rassen hebben waarschijnlijk het grootste commerciële aanbod van oude rassen in Nederland."
"De overname markeerde ook het moment dat ik tijd kreeg voor andere bezigheden, zoals tekenen, schilderen en fotografie. Dat kwam niet uit de lucht vallen. Ooit heb ik met veel plezier een 4 jaar durende parttime kunstopleiding gevolgd aan de Nieuwe Akademie in Utrecht. Het nieuwe avontuur werd 'Kavelkunst'."
"Er ontstond een interessante link tussen fruitteelt en fotografie. Fruit met kleine afwijkingen, misvorming of aantasting noem je Krenkelaars. Ik fotografeer ze tegen een achtergrond van verweerd en knoestig fruithout waarbij hun verrassende schoonheid zichtbaar wordt. Ik geef appels bijvoorbeeld 'armen en benen' en mijn hoofd zit vol met fantasieën over andere varianten."
"Paddenstoelen zijn fotogeniek. In de boomgaard is blijkbaar een uitstekende voedingsbodem voor paddenstoelen ontstaan. Elk jaar komen er meer soorten de grond uit. Vooral het verweringsproces van bij voorbeeld de Bovist levert verrassende plaatjes op. Fascinerend. De natuur is eindeloos mooi."
"Op de site van Kavelkunst staan verschillende producten. Relevant voor de lezers van het Biojournaal zijn de foto's van Krenkelaars en Paddenstoelen. De foto's zijn verkrijgbaar in meerdere afdrukopties. Een afdruk op fotopapier voor binnen en een afdruk op zeildoek voor buiten. Ook andere toepassingen, bij voorbeeld voor reclamedoeleinden kunnen in overleg ontwikkeld worden. Er staan nog meer projecten op stapel, onder andere objecten van Cortenstaal en fruithout. De voortgang van deze projecten kun je op mijn website volgen."
Voor meer informatie: Bart Pijnenburg, 06 20728025 en www.kavelkunst.nl