"Bijdragen aan het sluiten van de kringloop op bedrijven"

Weidemengsels nieuwe tak van sport bij krachtvoerleverancier

Tholen – Een specialist in biologische mengvoeders die tevens inzet op weidemengsels. Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar Stef Oude Lansink vertelt dat dit juist een mooie aanvulling is op wat Reudink al doet. "Wij zijn natuurlijk krachtvoerleverancier, maar willen graag een bijdrage leveren aan het sluiten van de kringloop op bedrijven. Wij willen in de gehele linie onze klanten ondersteunen, dus ook op het gebied van ruwvoer. Het gaat om het rendement van de klant. Dit is het tweede jaar dat we met onze eigen weidemengsels actief zijn. Vorig jaar was een groot succes."

Stef Oude Lansink. 

Stef benadrukt dat meer melk uit eigen ruwvoer gunstig is voor de biologische kringloop. "Wij verwachten dat veehouders steeds efficiënter en duurzamer melk produceren. Voor ons staat voorop dat we samen met de ketenpartners een bijdrage willen leveren aan de verdere ontwikkeling van de biologische sector. Daarbij past een stap als deze. We ondersteunen de boeren bij het optimaliseren van de weidegang, verbetering van het grasland met kruidenrijke mengsels en de verbetering van de ruwvoerkwaliteit. Vorig jaar zijn we ook begonnen met heel specifieke maïsrassen. Dit is een tweede stap in het sluiten van de kringloop in samenwerking met de ketenpartners."

Bij de ontwikkeling van de mengsels is rekening gehouden met de wensen van bio-melkveehouders als het gaat om graszaad en ruwvoer, benadrukt Stef. "Bij de moderne grasrassen draait het vaak om een hoge opbrengst. Biologische melkveehouders maken toch andere keuzes, zij willen gras dat vroeg en laat in het seizoen rendeert. De koeien moeten vroeg de wei in kunnen en in het najaar willen ze nog lang en goed blijven weiden. Dus bieden wij grasrassen aan die daarvoor geschikt zijn."

Reudink biedt een assortiment graszaden voor weiden en maaien. "Je maakt verschillende mengsels, gebaseerd op het gebruiksdoel. De weidemengsels bevatten meerdere grassen en meerdere klaversoorten. Dit komt de biodiversiteit ten goede. Door te kiezen voor meerdere, verschillende rassen wordt het mengsel nog bedrijfszekerder. Zo hebben we voor twee witte klaver- en twee rode klaverrassen gekozen. Het maaimengsel bevat daarnaast ook Rietzwenk en Timothee. Twee grassen die wintervast zijn, veel opbrengst kunnen geven en goed droogteresistent zijn."

No-nonsense kruidenmengsels
Reudink biedt ook kruidenmengsels voor boeren die daarmee aan de slag gaan. Ook hierin zijn twee varianten: voor weiden en maaien. "Het mooiste hieraan vind ik dat we no-nonsense mengsels hebben gemaakt. Er zijn alleen kruiden in verwerkt die bewezen hebben zich te kunnen handhaven in de manier waarop wij hier in Nederland weiden en maaien. Een mengsel met meer dan twintig verschillende kruiden klinkt heel leuk, maar voor ons draait het om de effectiviteit. Met weinig kilo's veel effect: deze no-nonsense-houding past bij ons."

Klik hier voor meer informatie over de biologische weide- en kruidenmengsels.

Voor meer informatie:

Reudink
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
info@reudink-bio.eu  
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven