Noorse telers vrezen voor voedselcrisis

Het nieuwe inreisverbod zorgt ervoor dat de Noorse telers veel arbeidskracht missen. Nu vrezen ze dat er daardoor in de herfst veel minder in Noorwegen geteelde AGF in de winkels zal liggen.

Elisabeth Gjems, directeur van Hedmark Bondelag: “Op dit moment is het cruciaal voor het werk in het voorjaar en de gewassen die we nodig hebben.”

De Noorse landbouw is afhankelijk van buitenlandse arbeiders om genoeg voedsel te kunnen produceren. Maar het nieuwe inreisverbod, dat is ingesteld om de coronacrisis tegen te gaan, leidt tot grote uitdagingen voor de Noorse telers.

Gelijke situatie in andere landen
Volgens Gjems werken er ieder jaar zo’n 30.000 seizoenarbeiders in de Noorse landbouw. Bij de teelt van groenten, bessen en fruit wordt er veel met de hand gewerkt en daarom vreest Gjems dat het gebrek aan arbeidskracht invloed gaat hebben op de voedselvoorziening in Noorwegen. Meerdere Noorse telers overwegen nu om de teelt anders in te delen en op andere producten over te stappen. Gjems: “Dan zijn er minder Noorse groenten verkrijgbaar. Het probleem is dat we dezelfde soort situatie in de andere Europese landen zien, die nu ook moeilijk aan arbeidskrachten kunnen komen. Dus het is ook niet makkelijk om de producten dan uit andere landen te importeren.”

Autoriteiten moeten ingrijpen
Dinsdag zat Norges Bondelag, de belangenorganisatie voor Noorse boeren/telers, in een crisisberaad met de groentenbranche. Daar bespraken ze hoeveel arbeidskracht er de komende maanden nodig is.

Gjems: “Het is belangrijk dat het ministerie van Landbouw het daarvandaan overneemt en helpt om de arbeidskracht die we in het land hebben te verschaffen.” Gjems is van mening dat mensen die nu ontslagen zijn, de mogelijkheid moeten krijgen om in de landbouw te werken.

Minister van Landbouw en Voedsel Olaug Bollestad zegt tegen NRK dat ze vergaderd heeft met meerdere partijen binnen de landbouwsector. Het gebrek aan seizoenarbeiders was daarin een belangrijk gespreksonderwerp. Bollestad: “Dit is een aanzienlijk probleem voor de landbouw en het heeft voor mij dan ook de hoogste prioriteit dat we snel goede en concrete oplossingen moeten vinden in de vorm van alternatieve arbeidskrachten. De landbouw staat voor een arbeidsintensieve periode, dus we hebben geen tijd te verliezen.”

Er missen 750 werkuren
Erik Kjøs is een aardappelen- en uienteler in Løten, bij Hamar. Hij teelt zo’n 15 procent van het totale aantal Noorse uien. Kjøs vertelt dat hij 750 werkuren mist om een normale productie te draaien. Kjøs: “Als we het niet voor elkaar krijgen, zullen er weinig uien zijn in de herfst. De consequenties zijn dat we mensen ergens anders vandaan moeten halen. We missen ongeveer 750 werkuren, die nu opgevuld moeten worden door familie, buren en andere mensen die tijd hebben.”

Hij wil graag mensen gebruiken die ontslagen zijn: “De vraag is of ze kunnen komen. Ik weet niet wat er gebeurt als ze hier aan het werk gaan, krijgen ze dan bijvoorbeeld geen uitkering of salaris meer? Ik hoop dat er iets op te vinden is, want er zijn genoeg mensen.”

Volgens minister Bollestad moet dat geregeld worden met de partijen binnen de arbeidsmarkt: “Daarom zal ik snel samenkomen met de organisaties binnen de arbeidsmarkt en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Røe Isaksen om te kijken hoe we de situatie in de landbouw op kunnen lossen.”

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven