Adviezen voor bemesten natte percelen

Bemesten was de afgelopen weken nauwelijks mogelijk vanwege de aanhoudende regenval. Iedereen die zo snel mogelijk aan de slag wil met de voorjaarsbemesting zal extra op moeten letten om structuurschade aan de grond en drijfmestversmering in het gras te voorkomen. Dit is het advies van de Reudink-specialisten:

Zelfs op bedrijfsniveau is het ene perceel het andere niet. Daarom is een standaard advies na deze periode met veel regenval niet te geven. Aan de hand van de huidige toestand van uw percelen, kunt u de volgende adviezen meenemen.

 1. Het land is komende week berijdbaar 
  Blijf bij het oorspronkelijke bemestingsplan, rij de drijfmest uit. Advies bij maaien is 25-30 m3 en bij weiden 15-20 m3 rundveedrijfmest.
 2. Het land is verzadigd en nog niet berijdbaar 
  Rij de drijfmest pas uit, zodra het land berijdbaar is met zware machines.
 3. Land is wel berijdbaar, maar er staat al een fors gewas
  Wanneer het land weer berijdbaar is, maar er al een fors gewas van meer dan 15 tot 20 cm staat, is het uitrijden van drijfmest niet aan te raden. Hiermee smeert u de drijfmest door het gras en dat komt de kwaliteit van de latere kuil zeker niet ten goede. Als het gewas te lang is heeft u twee opties: 
  • Laat de bodem het toe en is er een mogelijkheid tot weidegang? Schaar dan zo snel mogelijk de koeien in!
  • Heeft u geen mogelijkheid tot weidegang? Dan eerst maaien vóór inkuilen of stalvoeren en daarna bemesten wanneer er weer gemaaid wordt. Wellicht heeft dit tot gevolg dat u het weideplan moet aanpassen.

Mestput vol? 
Is uw mestput vol, heeft u geen extra opslagcapaciteit, is het land nog te nat om te berijden of is gras al zo lang dat je het met drijfmest gaat versmeren? Dan is het wellicht nog een optie om alvast een gedeelte van de drijfmest uit te rijden op bouwland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.