Jaarverslag Skal Biocontrole

195 Skal-registraties erbij in 2019, 8 bedrijven gedecertificeerd

2019 was voor Skal een jaar vol groei. Al vroeg in het jaar bleek dat de inspectie-aantallen door het opgeleid hebben van de nieuwe inspecteurs en een verbeterde planning ruim gehaald zouden worden.

Ieder Nederlands bedrijf dat biologische producten op de markt wil brengen, valt onder de certificeringsplicht van Skal. Skal toetst vervolgens of de bedrijfsprocessen in lijn zijn met de wet-en regelgeving zoals die is vastgesteld binnen Europa. Het aantal geregistreerde bedrijven dat onder toezicht staat van Skal is in 2019 met netto 195 bedrijven gegroeid naar het aantal van 5.241. De netto groei van de biologische sector is daarmee 3,9%, waarvan 3,3% bedrijven met landbouwactiviteiten en 4,2% bedrijven in de verwerking en handel. Hiermee is de groei lager dan in 2018 (7,7%).
De Skal-inspecteurs bezochten de bedrijven in 2019 gemiddeld 1,5 keer.

Meer dan 8200 inspecties
In totaal heeft Skal in 2019 o.a. 8.287 inspecties uitgevoerd, 5.690 productregistraties beoordeeld en 340 meldingen van twijfel over een bio-product behandeld. Allemaal om bij te dragen aan een betrouwbaar biologisch product voor de consument. Want dat is waarom Skal bestaat.

De afwijkingen die tijdens deze inspecties zijn geconstateerd hebben ertoe geleid dat acht bedrijven zijn gedecertificeerd. Daarnaast is van vier bedrijven het certificaat tijdelijk opgeschort. In een periode van opschorting kunnen de bedrijven hun bedrijfsprocessen aanpassen, opdat zij alsnog voldoen aan de bio-regelgeving.

Vooruitblik 2020
In 2018 is de nieuwe Europese bio-wetgeving gepubliceerd, Verordening Nr. 2018/848. Deze nieuwe bio-verordening zal ingaan op 1 januari 2021 en is de opvolger van de huidige bio-wetgeving. In 2019 is al veel tijd en aandacht besteed aan de voorbereiding van de implementatie van de nieuwe wetgeving, maar helaas zijn de productie- en controleregels nog in ontwikkeling. Pas als de productieregels zijn gepubliceerd kan Skal beginnen aan de vertaalslag richting nieuwe voorlichtingsmaterialen voor biologische bedrijven. Hier zal de focus op liggen in 2020.

Lees het volledige Jaarverslag 2019 hier.

Lees hier meer over de groei van de biologische sector in 2019.

Voor meer informatie: www.skal.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven