ILVO lanceert Living Lab biologische landbouw en agro-ecologie

ILVO zet zijn schouders onder een living lab agro-ecologie en biologische landbouw, kortweg LLAEBIO. Doel is dat landbouwers, onderzoekers en voorlichters, en de brede maatschappij via het LLAEBIO de weg vinden naar informatie, samenwerking en werkbare systemen.

Agro-ecologie mikt op een veerkrachtige landbouw waarbij relaties tussen mens, landbouw en natuur optimaal werken om duurzame voedingssystemen te ontwerpen en draaiende te houden. Agro-ecologie combineert een set van principes en praktijken: duurzaam gebruik van lokale hernieuwbare hulpbronnen, het sluiten van kringlopen, voedselsoevereiniteit, een gezonde, kwaliteitsvolle voeding als resultaat, en gecombineerd met biodiversiteit voor de ecosysteemdiensten.

Biologische landbouwers zijn vaak pioniers van agro-ecologie. Maar ook gangbare landbouwers maken reeds gebruik van agro-ecologische praktijken. LLAEBIO wil bewust beide groepen aanspreken, om kennisuitwisseling te stimuleren en verder kennis op te bouwen. Voor de informatie- en contactfunctie wordt een centrale website gelanceerd: www.llaebio.be.

Het living lab is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats, en daarnaast ook een experimenteerruimte waar verschillende wetenschappelijke disciplines en praktijkervaringen samenkomen om vragen op het terrein aan te pakken. Naargelang de aard van de te behandelen onderzoeksvraag of de kennisdelingsactiviteit ontstaan wisselende groepen van samenwerkende partners. 

Activiteiten LLAEBIO 
Het LLAEBIO organiseert jaarlijks een co-creatieve workshop om de onderwerpen te selecteren waarop gezamenlijk wordt ingezet. ‘In 2020 komt er zeker een dialoogdag met beleidsmakers en landbouwers. Wie als landbouwer experimenteert met agro-ecologische praktijken botst immers vaak op wetgeving. Want wetgeving gaat vooral uit van gevestigde praktijken en manieren van werken.

Er komt ook een ontmoetingsmoment tussen gangbare en biologische landbouwers, om kennis te delen. "De twee groepen van landbouwers vinden elkaar nog onvoldoende in hun gezamenlijke zoektocht naar een duurzame landbouw." Datums voor deze activiteiten zijn nog niet vastgelegd.

Het LLAEBIO gaat ook aan de slag met vragen op het terrein. Marion Liberloo geeft een voorbeeld: "Een kleinschalige bio-landbouwer die een breed gamma aan producten wil aanbieden, krijgt de kostprijs per product moeilijk bepaald. Als landbouwer een eerlijk inkomen krijgen één van de belangrijke principes in agro-ecologie – blijkt niet zo'n eenvoudige opdracht. Door de brede context van het verhaal te bekijken en de juiste experts aan tafel te brengen, probeert het LLAEBIO inspirerende strategieën te vinden."

Is het living lab LLEABIO iets voor jou? Neem dan zeker een kijkje op de website of neem contact op met het coördinerende team op ILVO.

Bron: BioForum Vlaanderen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.