Oerganic Products Bill voorgelegd aan parlement

Nieuw-Zeelandse telers blij met de invoering van de wet op bio-producten

Organics Aotearoa New Zealand (OANZ) is verheugd over het feit dat de regering de Organic Products Bill aan het parlement heeft voorgelegd. Minister Damien O'Connor heeft de Organics Products Bill geïntroduceerd. Als die wordt aangenomen, zal het een nationale standaard voor biologische producten creëren, waardoor Nieuw-Zeeland op één lijn wordt gebracht met zijn belangrijkste handelspartners.

Chris Morrison en Viv Williams -Voorzitter en CEO van OANZ- waren verheugd over de introductie van het wetsvoorstel in het parlement en woonden een viering hieromtrent bij die op het biologische kiwiteeltbedrijf van Mark White in Opotiki werd georganiseerd.

Wereldwijd is de biologische markt een van de snelst groeiende voedingssectoren. Volgens marktonderzoek bedroeg de wereldwijde markt voor biologische levensmiddelen en dranken in 2018 € 172 mld en deze zal naar verwachting in 2027 € 601 mld bedragen. In Nieuw-Zeeland groeide de bio-sector in drie jaar tijd met 30% en had deze in 2017 een omzet van meer dan € 531 mln (2018 New Zealand Organic Sector Market Report).

De toegenomen aandacht voor klimaatkwesties blijft de belangstelling van de consument wekken voor producten die op ethische en biologische wijze worden geteeld. OANZ ziet het als essentieel dat deze sector goed wordt gereguleerd om de integriteit van de biologische teelt te beschermen.

Deze wetgeving is bedoeld om nationale eisen te stellen aan de biologische regelgeving en zal Nieuw-Zeeland in overeenstemming brengen met zijn belangrijkste handelspartners. Internationaal gezien zal dit de toegang tot de wereldmarkten vergemakkelijken. In Nieuw-Zeeland wordt het gebruik van de term 'biologisch' beschermd. Dit vereist dat alle producten met een biologisch keurmerk, of ze nu worden geïmporteerd of in eigen land worden geteeld, aan de nationale norm voldoen.

Zoals uitgelegd op thedailyblog.co.nz, berust de reputatie van Nieuw-Zeeland grotendeels op gezonde tuinbouwproducten. Deze wetgeving zal helpen die reputatie internationaal te onderstrepen en te beschermen en zal de sterke eco-reputatie van Nieuw-Zeeland onderstrepen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven