Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Positieve stemming Coöperatie Bio-KI nu 'biologisch fokken goed op gang komt'

De Coöperatie Bio-KI hield 3 maart haar derde ALV op de Eemlandhoeve in Bunschoten. Van de bijna 100 leden kwamen 20 meepraten over de toekomst van de coöperatie. De stemming was positief, in 2019  zijn er bijna twee keer zoveel doses sperma verkocht als in de jaren daarvoor. Begint de biologische fokkerij echt op gang te komen?

De topper van de stieren was de Belgische dubbeldoelstier Bio Snowy White. Van deze stier werden 500 rietjes verkocht. “Het is natuurlijk geen fokstier ‘an sich’”, vertelt Wytze Nauta, “maar toen ik hem kocht van een biologische boer vlak bij Brussel werd ik toch blij. Ik zag daar al heel mooie kalfkes van Snow en ook heel zware volwassen stieren bij de fokker van de stier. Snowy White is geen zogenaamde dikbil stier maar hij is van het Belgisch Blauwe dubbeldoelras wat in de België ook wordt gemolken. De koeien kunnen normaal afkalven en zijn erg vruchtbaar."

De andere 20 biologische stieren die Bio-KI aanbied zijn allemaal fokstieren van de beste melkkoeien van biologische bedrijven. "En best betekent dat zij oud worden, gezond blijven en veel jaren goede melk geven. Deze koeien hebben alles in zich daarvoor en kunnen dat doorgeven via hun zonen. Van de nieuwste telgen, Bio Adrianus Gijs en Bio DGH Gringo werden ook al flink wat rietjes verkocht. Beide stieren zijn van het melkrijke Holsteinras met een vleug kracht van een ras met meer vlees."

“Zo krijg je eigenlijk sterke dubbeldoel Holsteinkoeien, precies wat de meeste biobedrijven nodig hebben. Daarnaast biedt de coöperatie ook stieren aan van de Nederlandse rassen. Ook daar is steeds meer vraag naar want deze rassen passen goed bij het Nederlandse klimaat waar je als bioboer én biokoe meer van afhankelijk bent.

Er werd op de ALV vooral gesproken over de toekomst van Bio-KI. Wordt 2020 het jaar van de doorbraak? De leden van de coöperatie zouden graag zien dat Bio-KI onderdeel wordt van de aanvullende normen (AN) die de sector net van de grond heeft gekregen. Hierin staan genoeg aanknopingspunten voor meer biologische en diervriendelijke fokkerij.

Zowel in de Ecologische als ook in de Biologisch-Dynamische melkproductieketen gaan leden aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. Onder het motto ’wat er is moet ook gebruikt worden’, zoals dat bij Skal ook voor plant en zaadgoed geldt, zou voor Bio-KI eigenlijk ook moeten gelden vindt de ALV.

Ook in Duitsland is interesse voor Bio-KI. In Zuid Duitsland worden door de "Europäische Vereinigung für naturgemäße Rinderzucht (EUNA) ook stieren gefokt uit moeders die oud worden. Deels komen deze stieren ook van biologische bedrijven. Daarom zou EUNA willen samenwerken met Bio-KI, ondermeer door elkaars stieren in beide landen aan te bieden. Fred Rijnders was uitgenodigd om te komen vertellen over deze EUNA fokkerij. Hij is eigenaar van VIVAX Genetics en importeur van de EUNA stieren in Nederland.

Rijnders heeft veel ervaring in de melkveefokkerij en kan goed vertellen hoe een ideale koe er uit zou moeten zien. Zijn ervaring is dat wanneer een koe goed gebouwd is, kan zij in alle systemen goed uit de voeten. Maar koeien moeten niet teveel richting melkgeven worden gefokt want dan kunnen zij niet terugschakelen als bijvoorbeeld de voeding even wat minder is of de temperatuur tijdelijk te hoog. Dat is in de biologische landbouw vaker het geval en de gangbare fokkerij heeft daar niet de geschikte stieren voor.

Zo gingen de deelnemers met meer kennis over fokkerij en een blik op een spannende toekomst met nog meer biologische fokkerij weer naar huis. Echt biologische koeien melken.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: