Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans van Kemenade, Jakova

Geschoonde uien maar dan biologisch

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Hans van Kemenade samen met Pierre Sweep uienschilbedrijf Jakova overnam van Jan Koos Valstar. Hoewel de geschiedenis van Jakova teruggaat tot 1948, is het toch een klein jubileum voor Hans. Voor dit jaar staat er dan ook nieuws op de agenda, namelijk biologische uien, maar dan geschoond.

Van de zomer, met de nieuwe oogst van Nederlandse bodem, gaat Jakova van start met de biologische uien. Hans sluit echter niet uit dat de machines ook wel eens eerder kunnen draaien. “We zijn nog aan het kijken of we eventueel al starten met biologische rode en gele uien uit Egypte. We hebben echter meer ervaring en een sterk netwerk opgebouwd in Nederland en zijn dan ook eerder geneigd voor kwaliteit te gaan en in ons te richten op de biologische telers in Nederland. De Nederlandse uien gaan dan naar één van onze partners in Polen die een gecertificeerd bedrijf hebben voor het biologisch schillen van uien. We werken al lange tijd samen met dit bedrijf en kunnen er op vertrouwen dat dit goed gaat komen.”

Hans zag in de afgelopen jaren de vraag naar biologische uien vanuit de industriële verwerking in de voedingsindustrie toenemen. Zonder biologische uien zijn deze toepassingen namelijk niet biologisch te noemen. “Vooral in Frankrijk en Duitsland zien we deze groeiende vraag naar biologische, geschoonde uien,” vertelt Hans.

“We kopen biologische uien aan vanuit de opslag van de teler,” vertelt Hans. “De uien worden gekocht bij telers via commissionairs en we werken op basis van de daghandel. We hebben ook contracten lopen in de gangbare teelt van uien maar bij de biologische houden we het nog even op de vrije handel. We zien wel dat we de mogelijkheid hebben om dit in de toekomst uit te breiden want de markt voor biologische uien in de verwerkende industrie is groeiende. De komende twee jaar willen we ons dan vooral richten op het opbouwen van onze naam en betrouwbaarheid in dit segment van de markt. Dat moet wel lukken met Jakova, het bedrijf bestaat immers al sinds 1948.”

Voor de handel gaat het gestaag bij het bedrijf. “De export van uien in Nederland is wat minder deze periode maar vanuit de industrie is er een groeiende vraag naar uien voor de verwerking. Waarschijnlijk gaat die groeiende vraag nog een inhaalslag zijn op vorig jaar toen het veel minder was voor de industrie om aan uien te komen. De prijzen voor de verwerking zijn ook minder volatiel dan in de exportmarkt van de Hollandse ui. Eén cent meer op een geschoonde ui heeft niet zo veel invloed op onze handel.”

Dat de Poolse schillerijen steeds kritisch worden op het product uit Nederland is volgens Hans alleen maar terecht. “In Polen worden de handjes duurder en steeds meer wordt gedaan met machines die ook gekocht moeten worden. Daarmee is de kostprijs voor het schillen gestegen ten opzichte van de laatste 2 à 3 jaar.”

Sinds november 2019 is Jakova zich volledig gaan richten op het specialisme van geschilde uien voor de industriële verwerkers in Europa. “Dat hebben we gedaan door de samenwerking met Eric Mooij van Mooij Vegetables. De marktontwikkelingen in de industrie vragen immers een volledige focus op deze markt,” besluit Hans.

De hele uienspecial lezen? Neem een abonnement op het Vakblad Primeur en wij sturen u de februari-editie nog op

info@jakova.nl