80 procent minder plastic draagtassen door verbod

In 2018 werden gemiddeld 35 plastic draagtassen per Nederlander verstrekt. Op basis van vergelijking met eerdere onderzoeken naar het gebruik van plastic draagtassen komt onderzoeksbureau I&O Research in een evaluatie uit op 80% minder plastic draagtassen ten opzichte van 2015 toen het verbod op het gratis verstrekken van plastic draagtassen nog niet van kracht was. Dat meldt minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen aan de Tweede Kamer

Van Veldhoven merkt op dat het reductiepercentage door verschillen in methodieken van de door I&O Research vergeleken onderzoeken een schatting betreft. Ze wijst er wel op dat de waargenomen reductie ook zichtbaar is in het aantal plastic draagtassen dat in het zwerfafval gevonden wordt. Uit de cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat sinds 2015 het aantal plastic draagtassen in het zwerfafval met ongeveer 60% is gedaald. De minister concludeert op basis van de evaluatie dat het maatschappelijk draagvlak voor het Nederlandse verbod op gratis plastic draagtassen groot is en dat het een belangrijke bijdrage levert aan het verminderen van de hoeveelheid plastic in het zwerfafval.

Van Veldhoven wil met de sector in overleg treden om te bekijken hoe het gebruik van lichte plastic draagtassen die nog gratis verstrekt mogen worden bij verse producten nog verminderd kan worden. Ze zal door Rijkswaterstaat laten monitoren op welke schaal deze lichte plastic draagtassen in het zwerfafval terecht komen. De resultaten hiervan zijn in januari 2021 beschikbaar. Op basis van deze resultaten zal de minister bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn om het aantal plastic draagtassen in het zwerfafval verder terug te dringen.

Klik hier voor het rapport Evaluatie verbod op gratis plastic draagtassen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven