Nieuwe EU-weideplicht benauwt Duitse bio-melkveehouders

Uitgerekend de Europese Unie, die een toename van het aantal bio-producten voor ogen heeft, zou door haar nieuwe eisen weleens precies het tegendeel kunnen veroorzaken. De aanscherping van de bio-richtlijnen voor het houden van melkkoeien zou ertoe kunnen leiden dat talrijke melkboeren de handdoek in de ring gooien en weer terug gaan naar conventionele veehouderij.

Eén daarvan is Hansjörg Schrammel, die sinds 29 jaar een bio-bedrijf in het Oostenrijkse Bildein (Burgenland) runt. 140 Holsteinrunderen staan er in zijn loopstallen, waarvan 120 melkkoeien. "Waarschijnlijk is het één van de grootste bio-melkbedrijven in Burgenland", aldus Hansjörg.

Plannen om te stoppen
Wanneer er aan de aangescherpte EU-voorschriften niks veranderd, stopt hij op 1 januari 2021 met de bio-veehouderij. "Het is in eerste instantie de nieuwe weideplicht die ik niet na kan leven", legt Hansjörg uit. Per rund moet er een bepaald weideoppervlak ter beschikking staan.

"Weideplicht niet haalbaar"
Hansjörg zou voor een bedrijf van zijn grootte volgens de nieuwe voorschriften in totaal circa 300 hectare nodig hebben voor weidegrond, krachtvoerteelt en hooiproductie. "De in aanmerking komende weides zijn meerdere honderden meters van de loopstallen verwijderd. De weg er naartoe zou over een greppel en een provinciale weg leiden. Op de weide zou ik waterverzorging en schuilplaatsen nodig hebben. Voor het melken zouden 120 koeien twee keer per dag de gehele afstand heen en weer moeten worden gedreven. Een enorme klus. Dat is voor mij zowel technisch alsook qua personeel niet haalbaar", beschrijft Hansjörg het dilemma.

Toegesneden op gunstige ligging
En zelfs dan: "Met onze weides zouden de dieren zich om klimaattechnische redenen helemaal niet kunnen voeden. In Zuid-Burgenland hebben we simpelweg niet dezelfde sappige weides als in de neerslagrijke gebieden in West-Oostenrijk", zegt Hansjörg.
De EU heeft haar richtlijn toegesneden op een gunstige agrarische ligging, betreurt hij. "Pragmatische uitzonderingen" zijn er niet.

Geen weidegrond beschikbaar
Dat bekritiseren ook de plaatselijke belangenvertegenwoordigers. "Veel bedrijven in Burgenland zijn kleingestructureerd en bevinden zich nabij een dorpskern. Zij hebben vanwege de lokale omstandigheden geen mogelijkheid om voldoende weideoppervlak gereed te stellen. We willen dat er uitzonderingen blijven bestaan voor bio-bedrijven waar een weidehouding niet mogelijk is", zei Landwirtschaftskammer-Präsident Nikolaus Berlakovich, voorzitter van het Landbouwschap, bij een bezoek van EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski in Midden-Burgenland.

"Men kan niet alle bedrijven over één kam scheren", zegt Gertraud Grabmann van Bio Austria. Zij hoopt dat er in de lopende onderhandelingen nog uitzonderingsregelingen gevonden worden.

30% van de biomelk betrokken
Circa 30% van de in Oostenrijk geproduceerde bio-melk wordt door de aanscherping van de EU-richtlijn getroffen. De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt op 22 melkkoeien. "In Oostenrijk zijn er circa 3.000 bio-melkboeren, in Burgenland circa 130. "Wanneer er geen uitzonderingen mogelijk zijn, zullen velen ermee stoppen", denkt Hansjörg.

Bron: Mein Bezirk

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven