Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De koeien geven wat ze kunnen geven"

Zwaluwgekwetter inspireert kaasmaakster

Tholen – Zwaluwgekwetter. What's in a name? Deze biologische rauwmelkse kaas is inmiddels door heel Nederland en België verkrijgbaar. De naam was er eerst, daarna is de kaas pas ontwikkeld, zo geeft kaasmaakster Hermiene Makkink aan. "Ik had een nieuw e-mailadres nodig en dit werd 'zwaluwgekwetter'. Deze naam staat voor mij voor verbinding met de natuur. Vanuit daar maak ik de kaas. Ik zou nooit in een fabriek kaas kunnen maken. Ik wil de koeien door en door kennen door zelf te melken. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat de naam goed opvalt", aldus Hermiene.

Omdat ze weer meer contact wilde met koeien is Hermiene jaren geleden begonnen met melken op Ekoboerderij Arink in Lievelde. "Maar omdat ik van melken alleen niet kon leven, begon het al snel weer te kriebelen om kaas te gaan maken. In 2012 ben ik dan ook op de boerderij gestart met de productie van 'Zwaluwgekwetter', een zachte witschimmelkaas van rauwe melk. Door de milde, volle smaak is deze milde variant voor iedereen toegankelijk."

Daarna kwam daar ook de 'Temperament' bij, die inmiddels het meest verkocht wordt. "De milde witschimmelkaas is meer brie-achtig en wat minder uitgesproken van smaak. Met ander zuursel heb ik vervolgens de Temperament ontwikkeld. Deze kaas heeft een enigszins Frans karakter en kan lekker pittig zijn. Dit is echt een kaas voor de liefhebber."

Voor de kaas gebruikt Hermiene altijd verse rauwe melk die afkomstig is van de koeien van Ekoboerderij Arink. "Tijdens het melken, vaak door John of Tim, komt de melk rechtstreeks in de tobbe terecht. Daar ga ik meteen mee aan de slag." Hermiene heeft veel waardering voor de werkwijze van John en Liane Arink. "Zo verbouwen ze het voer grotendeels zelf. John noemt het dan ook terecht 'oerwoudvrij'. Ook gebruiken ze geen antibiotica en de kudde vormt echt het hart van de boerderij. Dit heeft zijn weerslag op de kaas, in positieve zin. De koeien geven wat ze kunnen geven, worden niet over de kling gejaagd. Er lopen koeien van 14 jaar bij, dat zie je niet zo vaak."

De kazen zijn verkrijgbaar in de horeca, bij kaasspeciaalzaken en bij Ekoplaza.

Voor meer informatie:

Hermiene Makkink
Ekoboerderij Arink
Gastveldsdijk 6
7137 PD Lievelde
06 11622766
[email protected]  
www.ekoboerderijarink.nl