Nieuwe regelgeving geeft Nieuw-Zeelandse bio-telers meer vertrouwen

De Nieuw-Zeelandse vraag naar bio-producten is nog nooit zo groot geweest. Nu worden er nieuwe regels opgesteld om die wat troebele sector aan te pakken. Deze regelgeving betekent dat wanneer producten als kiwi's in het hele land in de schappen komen te liggen, het harde werk van bio-telers zijn vruchten zal afwerpen.

Kiwitelers Mark en Caitriona White: "Ik denk dat het meest opwindende is dat het gaat om de consumenten eindelijk die gegarandeerde zekerheid te geven dat biologisch daadwerkelijk gecertificeerd biologisch is. Voor ons telers houdt het geloofwaardigheid in ons product in."

Het wetsvoorstel zal de definitie van de term biologisch standaardiseren, zodat telers die de aanvraag indienen dit zullen moeten bewijzen en voor telers kan dit niet snel genoeg zijn. De Nieuw-Zeelandse bio-sector is nu meer dan € 537 mln waard, maar niet alle telers voldoen aan de eisen.

James Shaw van de Green Party: "Consumenten eisen meer bio-producten. Er zijn helaas een aantal louche telers die niet volgens de beste standaard werken en dat vermindert het vertrouwen van de consument in wat deze koopt. De maatregel is dus goed voor de consument, voor de telers en voor de exporteurs."

Minister van Voedingsveiligheid Damien O'Connor zegt dat de vorige normen, hoewel goed, inconsequent waren voor de telers: "Uiteindelijk willen veel van onze exportpartners en veel consumenten in ons eigen land dat de overheid tekent, zodat er zekerheid is dat de producten aan bepaalde normen voldoen en dat dit consistent is in heel NZ."

Zoals gerapporteerd op tvnz.co.nz¸ zegt de regering dat het wetsvoorstel Nieuw-Zeeland op één lijn zal brengen met hoe belangrijke handelspartners bio-producten reguleren om de markt hier te helpen groeien. Het zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat de Nieuw-Zeelandse producten gemakkelijker te identificeren zijn in het buitenland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven