De johannesbroodboom in ere hersteld

Tholen - De oude Grieken kenden de voordelen van johannesbrood. In die tijd werd het veel geteeld. Door de jaren heen leek die kennis verloren te gaan. Er was een tijd dat johannesbroodpeulen op Ibiza  bijvoorbeeld alleen gebruikt werden in dierenvoeding, maar toen er meer bekend werd over de voedingswaarden en de zoete smaak van de peulvruchten, werd de teelt in ere hersteld en werd er meer aandacht geschonken aan de culinaire toepassingen. Onder meer door Ibiza Carob Company, die we tijdens de Bio-beurs in Zwolle tegenkwamen. 

Raul Gonzalez tijdens Bio-beurs 2020 met onder andere siroop en shakes van johannesbrood. Voor zijn producten zoekt hij een distributeur in Nederland.

"In de afgelopen decennia nam het gebruik af en zijn er veel bomen gerooid. Gelukkig werd de teelt op tijd hersteld, zodat we de peulen tegenwoordig in meerdere producten kunnen terugvinden", vertelt Raul Gonzalez van Ibiza Carob Company. Zelf produceert het bedrijf shakes, siroop en meel, maar ook likeur, bier, chocolade snoepjes. "Het wordt vaker verwerkt in producten dan mensen denken."

Om enkele voorbeelden te noemen, de bonen worden gebruikt om een soort meel te maken dat je kunt vergelijken met cacao. Daarmee worden allerlei broodjes en crèmes gemaakt. Uit de zaden wordt johannesbroodpitmeel gehaald. Dit is een gelatineachtige substantie die consistentie geeft aan jam en ijsjes. 

Tot slot hebben we de johannesbroodsiroop, een veganistische melasse, met een zeer lage glycemische index, die ideaal is om suiker in smoothies, plantaardige dranken, infusies en ontbijten te vervangen. Raul: "Het smaakt heerlijk en combineert ook perfect als aanvulling op zoute voedingsmiddelen, zoals tahin, in salades, rijst, met gebakken groenten of in sauzen. Deze siroop vindt gretig aftrek in landen als Turkije, waar het in de apotheek wordt verkocht als antitussiva, een hoestprikkelremmend middel dat helpt bij bronchitis, astma of keelpijn. "Het wordt ook toegepast bij bijvoorbeeld bloedarmoede of stress."

Siroop
De siroop is dan ook een van de belangrijkste producten van Ibiza Carob Company. "Over de ingrediënten kan ik kort zijn. Het bevat alleen biologisch geteelde johannesbroodpeulen en water. Ook de bereiding ervan is eenvoudig, hoewel het wel wat tijd kost. De johannesbroodpeulen ontdoen van de zaden en in stukjes gekookt. Ze worden dan geperst om alle suikers te verwijderen en de resulterende vloeistof wordt terug aan de kook gebracht tot we de gewenste zoetheid hebben. Op deze natuurlijke manier verkrijgen we een siroop met onvergelijkbare eigenschappen die ideaal is voor iedereen dankzij de lage glycemische index en het hoge gehalte aan mineralen en antioxidanten."

Op zoek naar distributeur
De Ibiza Carob Company richt zich op biologisch voedsel op basis van johannesbrood. Om deze producten ook op de Nederlandse markt aan de man te brengen, is het bedrijf op zoek naar een distributeur voor haar producten in Nederland.

Een peul met inhoud
Johannesbrood heeft een breed scala aan mineralen, zoals calcium, magnesium, fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan, selenium en Zink. De B-vitamines zijn ook rijkelijk vertegenwoordigd, met B1, B2, B3, B6, B9 en in bèta-caroteen. Het levert 10% van zijn gewicht aan eiwitten die rijk zijn aan tryptofaan en, niet te vergeten, bevat het geen gluten. Er zit nauwelijks vet in. Het is een ideaal energievoedsel voor sporters en voor kinderen, omdat het calcium en magnesium levert, dat helpt om dit laatste aan de botten te fixeren."

De zoete smaak wordt geleverd door de overvloedige natuurlijke suikers, tussen 40 en 50%, die de transformatie van de siroop bevorderen. Toch is de glycemische index slechts 8,2, omdat het een grote hoeveelheid oplosbare vezels en slijm bevat die de opname van glucose en cholesterol vertragen. Zoals de meeste peulvruchten bevat het pinitol, een samenstelling die ook de bloedsuikerspiegel verlaagt, waardoor het een ideale zoetstof is voor mensen met diabetes. De rijkdom aan tannines en polyfenolen geeft het een antioxiderende werking, genezing en ontstekingsremming.

Voor meer informatie:
Ibiza Carob Company
Raul Gonzalez
+34677271316
ventas@frutossecosibiza.com 
www.ibizacarobcompany.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.