Bio-Erlebnistage

Openstelling Duitse biobedrijven beloond met onderscheiding

Tijdens de 'Bio-Erlebnistage', die ieder jaar in de nazomer worden gehouden, openen bedrijven in heel Beieren hun deuren voor geïnteresseerde bezoekers.

Bij vijf van de meer dan 300 evenementen tijdens de Bio-Erlebnistage van het afgelopen jaar is de realisatie van dit idee zo goed gelukt dat zij onlangs tijdens de BIOFACH in Nürnberg een onderscheiding als "mooiste evenement tijdens de BioErlebnistage 2019" ontvingen. De oorkondes werden uitgereikt door Michaela Kaniber, minister van Voeding, Landbouw en Bosbouw van de deelstaat Bayern, samen met Hubert Heigl, eerste voorzitter van de deelstaatvereniging voor biologische landbouw in Bayern (LVÖ Bayern) en bio-koningin Carina.

Hubert Heigl bedankte de vijf voor hun toewijding: "Steeds meer mensen willen weten waar hun levensmiddelen vandaan komen en hoe ze geproduceerd werden. Tijdens de Bio-Erlebnistagen laten de Beierse bio-bedrijven zichzelf zien en informeren ze hun bezoekers op de mooiste wijze over wat biologische landbouw betekent en wat het voor mens, dier en milieu betekent."

Deelstaatminister Michaela Kaniber feliciteerde met de woorden: "Ik ben blij dat ik jullie als uitstekende ambassadeurs voor Beierse bio-levensmiddelen vandaag deze onderscheidingen voor uw "mooiste evenementen" mag geven. Dit jaar vieren de Bio-Erlebnistage in Bayern hun 20-jarig jubileum. We ondersteunen de reeks evenementen bijzonder graag - want zij brengt bio en Beieren samen!"

De mooiste evenementen tijdens de Bio-Erlebnistage 2019 
Ieder jaar worden de mooiste evenementen tijdens de Bio-Erlebnistage bekroond. Voor 2019 werden er in totaal vijf onderscheidingen gegeven:

Categorie landbouw (drie onderscheidingen):
"Jubel-erffeest", Baumannshof (Bioland) in 91619 Obernzenn (Neustadt an der Aisch-Bad Windsheim).
Tijdens het Jubel-erffeest vonden er niet alleen uiterst interessante rondleidingen langs de arealen met bio-groenten plaats, maar was er ook van alles te ontdekken en te knutselen voor kinderen en volwassenen: van bloemenkransen maken, paardrijden en rijden in een koets tot aan goochelen en het knutselen van een insectenhotel. Daarnaast waren er voordrachten over duurzaamheid en biologisch genieten, en lokale ambachtsbedrijven stelden zichzelf voor. 

Hoffeest "25 jaar Schedlbauernhof", Schedlbauernhof (Naturland), 94169 Thurmansbang (Lkr. FreyungGrafenau)
Samen met het bureau voor voeding en landbouw (AELF) uit Regen presenteerde de 'Scheldbauernhof' zich ter ere van haar 25-jarig jubileum van haar mooiste kant: met een foto-expositie, vele voordrachten en het betrekken van landbouwproducten van bedrijfscollega's konden de bezoekers veel leren over de kleingestructureerde biologische landbouw op de Schedlbauernhof.

"Aardappel oogstdankfeest", Regens Wagner Müßighof (Biokreis), 91720 Absberg (Weißenburg Gunzenhausen)
Meer dan 1.500 bezoekers kwamen dit jaar naar Regens Wagner Müßighof en lieten zich informeren over de biologische landbouw hier. "Het mooiste zijn altijd de blije gezichten van de kinderen wanneer zij de vers uit de grond gehaalde aardappelen zelf bij elkaar verzamelen en aansluitend in het vuur bereiden", aldus Thomas Pelz, die sinds meerdere jaren al het aardappel oogstdankfeest organiseert. Daarbij mogen de grote en kleine bezoekers beleven hoe aardappelen vroeger en vandaag geoogst werden en worden en daarbij zelf meehelpen.

Speciale prijs "verwerking" 
"Bio-Heumilchbelevenisdag", Allgäuer Hof-Milch GmbH (Biokreis, Bioland), 87547 Missen-Wilhams (Oberallgäu)
De bio-Heumilchsector met alle zintuigen beleven: dat was het idee achter de "Bio-Heumilchbelevenisdag". Heumilch is een beschermd merk voor melk en melkproducten uit gecertificeerde melk. Twee uiterst interessante voordrachten, een pad met informatieborden en geurmonsters, proeverijen van Heumilchproducten en een bezoekje aan een bio-Heumilch-bedrijf brachten de bezoekers veel kennis bij rondom de thema's grasland en weides, grassen en kruiden, evenals het houden van bio-koeien. De bijzondere kwaliteit van bio-Heumilch stond natuurlijk ook in de focus van de vele goede gesprekken die op deze bijzonder geslaagde infodag tussen de bezoekers en deskundigen gevoerd werden.

Speciale prijs "community event“ 
"Onze 'Laufener Landweizen' - van graan tot brood in de regio", Biosfeerregio Berchtesgadener Land / Brotkultur Wolfgruber (Demeter)/ Biohof Lecker (Demeter), 83454 Anger (Berchtesgadener Land)
De biosfeerregio Berchtesgadener Land runt de 'Biosphären-Getreidegarten' voor zaaigoedvermeerdering van oude graansoorten uit het Alpenvoorland. Biohof Lecker teelt deze "Laufener Landweizen“ reeds met succes. Brotkultur Wolfgruber bakt hieruit vervolgens heerlijk brood en zoet gebak. Samen presenteerden de drie marktspelers zich - natuurlijk inclusief proeverijen - op de Bio-Erlebnistag en gaven de bezoekers zo een inkijkje in de regionaal aangepaste, duurzame biologische levensmiddelproductie - van graan tot brood.

Bio-Erlebnistage 2020: 20-jarig jubileum!
De Bio-Erlebnistage vieren dit jaar hun 20-jarig jubileum. Van 29 augustus tot en met 4 oktober 2020 luidt het weer "Bio met alle zintuigen beleven". Vanaf juli is het programma met alle evenementen te vinden op www.bioerlebnistage.de

Bron: BGland24 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven