Eigen bio-merken supermarkten belangrijk voor succes

Bio-boom in Oostenrijk zet door

De Oostenrijkers richten zich in de levensmiddelenhandel steeds meer op biologisch voedsel. Volgens cijfers van Agrarmarkt Austria steeg de biologische omzet in 2019 met zeven procent tot 580 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar.

Landbouw
Tegelijkertijd is het areaal aan biologische landbouw in Oostenrijk met bijna vijf procent toegenomen tot ongeveer 669.000 hectare. Het aantal binnenlandse biologische bedrijven is vorig jaar met drie procent gestegen tot 24.325.

In de biologische landbouw vermijden de boeren onder andere gemakkelijk oplosbare minerale meststoffen en synthetische chemische gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien moeten er veelzijdige vruchtwisselingen in de akkerbouw plaatsvinden en moet de veehouderij op de juiste wijze worden ingericht met beweging en begrazing in de open lucht, zodat het kenmerk "biologisch" gerechtvaardigd is.

Met een aandeel van 26 procent in het biologische areaal wordt Oostenrijk beschouwd als een van de groten van de biologische landbouw. Wereldwijd is het organische aandeel van de landbouwgrond slechts 1,5 procent.

Supermarkten
In Oostenrijk domineren de grote supermarktketens de biologische markt met hun eigen merken "Ja! Natürlich" (Billa, Merkur), "Natur*pur" (Spar) en "Zurück zur Ursprung" (Hofer). In het voorgaande jaar werd 55 procent van de omzet van biologische producten gegenereerd door voedingswinkels, 27 procent door discounters, 10,7 procent door direct marketing, 1,1 procent door biologische supermarkten, 1 procent door biologische winkels en 5,1 procent door andere bronnen van aankoop. Zonder deze grote biologische eigen merken van de detailhandelaren zou Oostenrijk volgens de AMA op het gebied van biologische producten lang niet zijn waar het nu is. 

Bron: Wiener Zeitung


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven