Annette Harberink in Vroege Vogels

Produceren voor de wereldmarkt of kiezen voor passend landbouwsysteem?

"Ik was een gewoon burgerkind. Als puber die zich druk maakt over de toekomst van de wereld, ben ik met biologische landbouw in aanraking gekomen." In het programma Vroege Vogels ging verslaggever Merlijn Schneiders gisteren in gesprek met Annette Harberink van natuurboerderij De Keizersrande in Diepenveen.  

Haar biodynamische melkveehouderij omvat niet alleen 64 melkkoeien en 100 hectare grasland, maar ook 35 hectare akkerland met daarop onder andere graan. "Voor het stro en een beetje voor de korrel die we aan de koeien voeren en deels verkopen." Annette legt uit dat ze als biodynamische boer werkt aan een regulerend systeem op het bedrijf. Genoeg voer voor de dieren, genoeg mest voor het land, zonder tekorten of overschotten.

Volgens Annette wordt de rekening nu te veel bij de sector gelegd, hoewel de schuld daarvan deels ook bij de sector ligt, door zelf alles te willen regelen, zelf de uitstootplafond in de gaten te willen houden. "We moeten met elkaar gaan nadenken: gaan we voor de wereldmarkt produceren of kiezen we voor een landbouwsysteem dat past bij dit land." Daarvoor moet er heel wat gebeuren. "Ik ben heel positief. Maar we hebben wel haast, dat is wel een beetje een nadeel."

Klik hier om het fragment terug te luisteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven