Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende vraag naar bio-gembersap

Tholen - Qua aantallen zal het nooit in de buurt komen van sinaasappelsap, toch neemt de populariteit van gembersap een vlucht, merkt Hans Versteegh van Now Organic. “Sommige consumenten kopen zelfs in een jaar tijd voor achthonderd euro aan gembersap.”

Lars en Hans Versteegh tijdens de Bio-beurs 2020.
 
In 2006 werd er een fabriek gebouwd in Dalian, China met de bedoeling om bevroren fruit te produceren. Dat plan werd al gauw aangepast naar gember, aangezien dat in China perfect groeit en in Europa, de beoogde afzetmarkt, niet. “Gember groeit het beste in een subtropisch, vochtig klimaat. Daarom gedijt het goed in China, ook vanwege de sterkte van het zonlicht”, legt Hans uit. “Wij telen deels zelf in China en we werken ook samen met een coöperatie van telers in de omgeving van de fabriek. Onze fabriek geeft de telers een exportmogelijkheid.” De werknemers van Now Organic komen wekelijks over de vloer bij de aangesloten telers. “We hebben dit seizoen weinig last van ziektes gehad. Daardoor hadden we een goede oogst. Tijdens de oogst was het droog en zonnig, ideale omstandigheden om de gember het veld af te rijden.”

Naast gember worden ook mandarijn en kurkuma in de sappen verwerkt
 
Drie liter gembersap
Qua oogst dus een goed jaar voor Now Organic en ook commercieel gezien heeft Hans niets te klagen. De gember wordt in de fabriek gescheiden. De mooiste exemplaren gaan de versmarkt op en het overige deel wordt gewassen, gedroogd en verpakt en in Nederland verwerkt tot sap. Onder de merknaam GO NOW ligt het sap in glazen flesjes op de Nederlandse markt. In het najaar van 2019 introduceerde het bedrijf een nieuwe verpakking: de 3 liter bag-in-box.

“Hiermee voldoen we aan de vraag van strandtenten, restaurants, lunchrooms en andere horecagelegenheden. Zij namen al gembersap af in onze glazen flesjes, maar door deze verpakking kunnen zij nog eenvoudiger een beetje gembersap tappen voor de thee of – aangevuld met jus d’orange – een sapje. Uit drie liter haal je ongeveer 300 theetjes en 150 gemberdrankjes. In de bag-in-box blijft de gembersap drie maanden houdbaar doordat er geen lucht bij komt."
 
Export
Hans ziet in de toekomst nog meer mogelijkheden voor deze drie-literverpakking. “We hebben vanuit België enkele bestellingen gehad voor kantoorgebouwen. Verder willen we ons nu meer richten op handel buiten Nederland, uiteraard via groothandels. Onze glazen flessen gaan al, weliswaar niet onder ons merk, naar de Verenigde Staten en Duitsland. Dat kan gemakkelijk meer worden. In de bag-in-box is de sap makkelijker te versturen dan in glazen flessen. ”

Tegen hoofdpijn
Hans merkt een groeiende vraag naar gembersap. “De gezondheidsaspecten raken steeds bekender bij de consument. Het zou onder andere goed zijn tegen hoofdpijn en slapeloosheid, een ontstekingsremmende werking hebben en zorgen voor een gezonde spijsvertering”, besluit hij.

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 34e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl