Treur Kaas introduceert Bio Blaarkop-kaas

Kaasspecialiteit van oud-Hollands runderras

Sinds kort zijn er nieuwe rasspecifieke kaasspecialiteiten verkrijgbaar bij Treur Kaas, waaronder de Bio Blaarkop. Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt door Meester Affineurs gelegen in de Gelderse
Vallei.

Jan-Willem Oudehinken en Eduard Treur presenteren de Bio Blaarkop-kaas op de BIOFACH.

Elke morgen wordt de verse volle melk opgehaald bij de boer in de
omgeving. Met de technologie van vandaag en de passie voor kaasmaken ontstaat een ambachtelijke rauwmelkse kaas met elk zijn specifieke eigenschappen. Daarbij worden geen geur.-, kleur of smaakstoffen toegevoegd en vindt het pekelen plaats in zeezout, dat meer sporen, elementen en mineralen bevat. De dames, waarvan de melk niet wordt afgeroomd, grazen op rijke weilanden, worden lokaal gevoerd en hun welzijn staat voorop. Ook de circulariteit en duurzaamheid op de boerderijen staat centraal. Dit vertaalt zich terug in een ras- en grasspecifieke melk van bijzondere dames met een bijzonder rijke samenstelling.

De Bio Blaarkop van 3 maanden oud was afgelopen week te zien en te proeven op de BIOFACH.

Blaarkop
De Blaarkop is een oud-Hollands runderras die van oudsher voorkomt in de provincie Groningen, Gelderse Vallei en Utrecht, maar ook in het Groene Hart en de Bollenstreek. Deze dames zijn sterk, sober en robuust en kunnen in het Nederlandse landschap goed uit de voeten op het drassige grasland. Ze hebben een rustig en aanhankelijk karakter en kenmerkende zwarte of bruine blaren om de ogen. Blaarkoppen geven naast mals vlees ook een rijke melk met een goed eiwit en vetgehalte. De melkproductie ligt een stuk lager dan bij Holstein koeien, maar de smaak is bijzonder. Dit proef je in de kaas. In Nederland zijn slechts zo’n 3000 Blaarkoppen. In de Gelderse Vallei grazen circa 70 biologische blaarkoppen op weilanden gelegen op het stilte en waterwingebied De Binnenveldse Hooilanden. Deze dames krijgen jaarrond gras gevoerd en lopen zoveel mogelijk buiten. Zij geven de melk voor de Bio Blaarkop.

De kaas is verkrijgbaar in drie leeftijden:

  • 3 maanden: rijke volle jong belegen kaas met een vleugje pit die zo kenmerkend is voor rauwmelkse kaas. Mild en vol van smaak.
  • 6 maanden: volle belegen kaas met karakter en een heerlijke boerensmaak. Markant pikant.
  • 9 maanden: een vol pikante kaas met karakter. Rijk van smaak, vol aroma en de boerensmaak komt hier optimaal tot zijn recht.

Voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven