Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lonneke Arntz (Avaxa Debt Advisors) over opkomst alternatieve financiers:

“Er komt wel een ander type mens tegenover je te zitten”

Tholen – Bedrijven, die verder willen groeien, lopen op een gegeven moment tegen financiële grenzen aan. De ‘huisbank’ komt op een gegeven moment op het punt dat er ‘ho, stop’ gezegd moet worden en wie dan verder wil, moet op zoek naar een tweede traditionele of een alternatieve financier.

Extern kapitaal, bijvoorbeeld van in opkomst zijnde kredietfondsen, is dan een uitkomst. Maar, zo vertelde Lonneke Arntz van Avaxa Debt Advisors onlangs ten overstaan van de Agro Business Club Westland (klik hier voor het (foto)verslag): “Je koopt flexibiliteit, maar daar zit ook een prijskaartje aan.”

Lonneke zette in 2016, samen met compagnon Martijn Mouwen, Avaxa Debt Advisors op en begeleidde sindsdien circa dertig bedrijven in het proces dat komt kijken bij het aantrekken van financiering. Begeleidde, want financieren, dat doet Avaxa niet. “Wij helpen financiering ophalen en zien de laatste tijd dat steeds meer (familie)bedrijven met internationale ambities die additionele financieringsbehoefte hebben, ook in de AGF- en land- en tuinbouwsector.”

Groot aanbod biedt kansen
Onder meer RedStar, Plantise en Looye Kwekers konden de afgelopen jaren op ondersteuning van Avaxa rekenen in een het aantrekken van financiering. Dit alles in een financiële markt met tegenwoordig een dusdanig lage, nog steeds dalende rente waardoor er veel kapitaal in de markt is, veel liquiditeit.

Dat maakt dat inmiddels lang niet alleen banken, maar ook alternatieve financiers hun intrede doen. En dat biedt kansen. “Er is veel aanbod, veel keuzevrijheid, dus wie het spel goed speelt, kan goede condities afdwingen”, aldus Lonneke.

Maar hoe speel je dat ‘spel’ dan precies? “Om de marge bij een financiering omlaag te praten, hebben de meeste ondernemingen geen adviseur nodig”, vertelde Lonneke. “Maar een financieringsstructuur uitdenken die past bij de ambitie van de onderneming wat leidt tot een financieringspakket met aantrekkelijke voorwaarden en condities, daar komt meer bij kijken.”

Verder kijken dan ‘de huisbank’
Vanaf het moment dat de huisbank ‘ho, stop’ moet zeggen, gaan er andere zaken spelen. ‘Ho, stop’ wordt gezegd als bijvoorbeeld het totale schuldpakket met meer dan vijftig miljoen euro te omvangrijk wordt voor één bank en/of de leverage ratio te hoog wordt (dat is de verhouding van totale schuld gedeeld door de operationele rentabiliteit). Op dat moment komt een bedrijf in een ‘ander hokje bij de bank’ met een andere dynamiek en komt er ander en (nog) meer papierwerk kijken bij financiering.

Som is er ook Private equity, privaat vermogen, nodig, maar er zijn nog legio andere opties, weet Lonneke als geen ander. “Zowel voor grotere bedrijven als voor kleinere partijen, waarvoor bijvoorbeeld factoring aantrekkelijk kan zijn. Het is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een ondernemer zijn facturatie en debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer direct zijn geld.”

Sowieso is het volgens Lonneke goed als ondernemingen zich afvragen of als ze willen groeien in de toekomst de ‘huisbank’ ook de bank voor de toekomst is. “Kan een bank ook financieren als de groei plaatsvindt in Rusland, het Midden-Oosten of de Verenigde Staten? En wil je überhaupt wel afhankelijk zijn van één financier?”

‘Relatiecheck’
Steeds meer bedrijven stellen zich die vragen en kijken naar andere financieringsmogelijkheden, aangewakkerd door trends in de markt zoals schaalvergroting, internationalisering en professionalisering. Aan de andere kant kijken financiers ook nadrukkelijk naar de AGF- en land- en tuinbouwsector. ”Financiers houden van zekerheid maar weten ook dat er altijd risico’s blijven bestaan zoals bijvoorbeeld fluctuerende tomaten- of energieprijzen en zijn bereid dit te accepteren, zeker voor goed presterende, sterke partijen.”

Dat biedt dus kansen, maar toch waakt Lonneke voor al te euforische gedachten als het over extra financiering gaat. “Er zit ook een keerzijde aan extra financiering binnenhalen. Zo krijg je opeens te maken met een ander type mensen dat tegenover je zit aan tafel en als het onverhoopt eens wat minder gaat met je bedrijf, kan dat lastig zijn. Niet erg, maar wel goed om je te realiseren.”

Nog andere tips? “Ja”, vervolgt Lonneke. “Doe altijd een ‘relatiecheck’ bij een overname, een goede due diligence in vaktermen. Ook als bedrijven elkaar al goed kennen heel belangrijk, bijvoorbeeld om verborgen gebreken voortijdig te ontdekken. En om te ontdekken of het DNA van beide partijen goed matcht.”

Bekijk hier ook het (foto)verslag van de Agro Business Club Westland met daarbij ook de praktijkervaring van Koen Brabander van PB tec met private equity. Het verhaal dat Leonard van Loon en Jelmer Methorst van NPM Capital op het evenement vertelden, volgt in een van de volgende nieuwsbrieven.

 

Voor meer informatie:
Avaxa Debt Advisors
www.avaxa.nl 
info@avaxa.nl