Certificering is een moeizaam proces voor biologische telers in Afrika

Een grote mate van bureaucratie in combinatie met slechte toegang tot financiële middelen remt de groei van de biologische landbouwsector in Afrika en dreigt de voedselzekerheid van dit continent in gevaar te brengen. Biologische telers in Afrika moeten een moeizame weg afleggen om hun land gecertificeerd te krijgen en dit vormt tevens een obstakel voor de export. Telers beweren dat biologische teelmethoden de voedselzekerheid ten goede komen en tegelijk bijdragen aan de bescherming van de natuur. 

Slechts 0,2% van alle landbouwgrond in Afrika is biologisch gecertificeerd en dat is zeven maal minder dan elders ter wereld, zo blijkt uit gegevens van het Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), en dat op een continent waar natuurlijke en zelfvoorzienende teelt wijd verspreid is. Telers, die het gebruik van synthetische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen vermijden, zijn echter niet in staat om een bio-certificering te bemachtigen en laten weten dat hun exportplannen worden gedwarsboomd door hoge kosten, corruptie en het ontbreken van overheidssteun. 

Dan is er ook nog de enorme bureaucratie. "Voor kleinschalige teeltbedrijven ligt de lat om de internationale markt te betreden enorm hoog," zegt Ara Nashera, een Keniaanse teler die graag een bio-certificaat zou willen om zijn chilipepers in het buitenland af te zetten. "Toen ik vorig jaar ontdekte dat ik 53 instanties af moest gaan alvorens ik met de export kan beginnen, wist ik niet meer waar ik moest beginnen."

Alfred Koleta, een eveneens uit Kenia afkomstige biologische teler, richt zich op de teelt van cassave. Hij vertelt dat het certificeringsproces vele jaren in beslag neemt. "Als je niet iemand hebt die een goed woordje voor je doet, is het een hele uitdaging omdat er veel verschillende instanties bij betrokken zijn."

Volgens dw.com bestaat meer dan de helft van de Afrikaanse bevolking uit kleine telers die een grote pijler voor de economie van het continent vormen. Gezien het feit dat de bevolking van Afrika in 2050 verdubbeld zal zijn en de teelt van gewassen in deze regio in toenemende mate worden bedreigd door extreme weersomstandigheden, bodemerosie en verwoestijning zijn de keuzes die nu gemaakt worden cruciaal voor het garanderen van de toekomstige voedselzekerheid op dit continent. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven