Programma debatserie It’s the food, my friend! 2020

Klimaatneutrale landbouw en veranderingen in het voedselsysteem

Wat hebben de aarde, de mensheid en de boeren nodig voor een leefbare toekomst? Vanuit die vraag worden tijdens It’s the food, my friend! 2020 de hoofdthema’s rond landbouw en voeding besproken. Met als leidraad gezondheid van bodem, gewassen, dier en mens. 

Analytici, wetenschappers en ondernemers gaan in dialoog met de zaal om handvatten te vinden voor nieuw beleid en ondernemingsruimte.

Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050
Woensdag 15 april, Rode Hoed

De Green Deal van de Europese Commissie mikt op een klimaatneutraal continent in 2050 en elke winst op dit tijdschema kan helpen. Daarmee hebben we nog maximaal dertig jaar voor een transitie naar een fossielvrij landbouw- en voedselsysteem. Een enorme opgave. Maar de landbouw kan ook CO₂ binden in de bodem.

V.l.n.r. prof. Rogier Schulte, prof. Frederike Praasterink en Dirk Duijzer

Tussenbalans: wat zijn de milieudoelen voor de landbouw en hoe ver zijn we? Gert Jan van den Born, Planbureau voor de Leefomgeving geeft een kort overzicht aan de hand van infographics over de stand van ons land wat betreft klimaat, stikstof, bodemdaling, biodiversiteit etc.

Hoe ziet een klimaatneutrale landbouw er uit?
We hebben nog maximaal dertig jaar voor een transitie naar een volledig fossielvrij systeem. Prof. Rogier Schulte, WUR, geeft een overzicht van hoopgevende initiatieven.

Wat hebben boeren hiervoor nodig van burgers, bedrijven, banken en overheden? Tijdens een panelgesprek is de vraag: hoe zorgen we dat er ruimte ontstaat voor kopgroepen? Met een ’klimaatboer’, prof. Frederike Praasterink, transitiewetenschapper HAS Den Bosch en Dirk Duijzer, Rabobank en Topsector Agro&Food.

Speelruimte voor veranderingen in het voedselsysteem
Dinsdag 12 mei, Rode Hoed

Er zijn weerstanden tegen verandering: bij boeren, gele hesjes, in ons economische systeem en bij ons zelf. Waarom doen we zo vaak niet wat nodig is? Maar vooral: hoe zorgen we dat we wel gaan doen wat nodig is voor een leefbare toekomst? Wat is de rol van de wetenschap, politiek, boeren en burgerij? Hoe kijken jongeren naar dit proces? 


Herman Wijffels over onze uitdagingen vanuit ecologisch, sociaal en economisch perspectief. Hij is boerenzoon en was voorheen: voorzitter Rabobank en SER, bewindvoerder Wereldbank en hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering.


Panelgesprek met Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut; Dick Veerman, initiator en moderator foodlog; Alex Datema, melkveehouder en voorzitter BoerenNatuur; Lianne de Bie, directeur Slow Food Youth Network. 

Praktische informatie
Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)

Kaarten voor de avonden (incl. koffie en thee): 13 euro regulier, 8 euro voor studenten,
Passe-partouts: 20 euro,12 euro voor studenten

Klik hier om kaarten te bestellen.

Moderator: Felix Rottenberg
Organisatie: Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), wvanderweijden@clm.nl
Bert van Ruitenbeek, Bureau Ecominds, info@ecominds.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven