Rasmus, BioSund ApS:

Denemarken: dochtermaatschappij Rosa Danica lanceert biologische potplantenlijn

Denemarken is een van de strengste landen wat de regels voor biologische productie betreft, maar toch besloot Rasmus Moth Madsen de sprong te nemen en begon hij met het telen van biologische potplanten. Zijn vader is Torben Moth Madsen van Rosa Danica A/S, een potrozenkweker, en in zijn kas begon Rasmus te experimenteren met het telen van biologische planten. En het is hem gelukt. In 2017 werd het bedrijf, BioSund ApS genaamd, goedgekeurd voor de biologische productie van potplanten. Sindsdien hebben ze gewerkt aan productontwikkeling en hebben ze de eerste testverkopen gedaan in online supermarkten in Denemarken. De belangstelling is groot en BioSund is klaar om zijn vleugels uit te slaan in Europa.

Rasmus toonde zijn biologische assortiment voor het eerst op de IPM Essen, die vorige week plaatsvond. Sinds de oprichting van het bedrijf is hun assortiment van biologische groenten snel gegroeid en de laatste tijd hebben ze winterharde kruiden in het assortiment opgenomen.


Rasmus Moth Madsen op de IPM Essen 2020

Bedrijf in een bedrijf
BioSund ApS is een dochteronderneming van Rosa Danica A/S. Het is letterlijk een bedrijf in een bedrijf, want Rasmus kweekt zijn planten op 4.000 m2 in de kas van Rosa Danica. "Dit deel is hermetisch afgesloten," zegt Rasmus. Samen met een team van gediplomeerde hoveniers zorgt hij dagelijks voor de biologische teelt van de groenten en kruiden. "Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat ze uitgroeien tot gezonde en duurzame planten."

Biologische teelt
Alle planten in het assortiment worden volledig biologisch geteeld. "De potten waarin ze worden gekweekt zijn recyclebaar en gemaakt van papier, turf en krijt, die gemakkelijk in de grond kunnen worden geplant en zichzelf - in drie maanden - zullen afbreken zonder de natuur aan te tasten. De planten worden geteeld in biologisch veenmos en we geven ze water met opgevangen regenwater samen met biologische plantenextracten, wat zorgt voor groei van de plant. Alle planten worden preventief behandeld met biologische bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke insecten. Om de weerstand van de plant tegen schimmelziekten te versterken, worden biostimulanten gebruikt in het kweekproces," legt Rasmus uit.

Interesse
BioSund was voor de eerste keer aanwezig op de IPM Essen, maar het is niet de eerste keer dat ze de producten hebben getoond: ze waren ook aanwezig op de FloraHolland Trade Fair in Nederland en de producten werden vorig jaar al aangeboden door Deense supermarkten. Sindsdien heeft Rasmus de belangstelling zien toenemen. "We zien steeds meer interesse komen van supermarkten in andere landen. Ze zijn op de hoogte van de strenge regels voor de biologische productie in Denemarken en ze willen graag 100% biologische producten in hun schappen." Bovendien blijft de belangstelling voor de producten van BioSund ook binnen Denemarken toenemen. We hebben tests gedaan bij de online supermarkten en nu hebben ze hun bestellingen snel verhoogd."

Uitbreidingsplannen?
Zijn er plannen om uit te breiden? "Rosa Danica heeft veel ruimte, maar die ruimte is momenteel gereserveerd voor de rozenteelt." Bovendien is de biologische productie een grote uitdaging, voegt hij eraan toe. "Het is extreem moeilijk om ongedierte en ziekten te bestrijden. Ik denk niet dat de productie voor het komende jaar zal verdubbelen, maar het kan zijn dat over een paar jaar de productie iets meer zal toenemen. Maar wie weet gaat de wereld meer open staan voor betere en duurzamere producten in de toekomst."

Voor meer informatie
BioSund ApS
Rasmus Moth Madsen
E-mail: rmm@rosa-danica.dk

www.biosund.dk

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.