Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biobedrijven maken kans op titel Agragisch ondernemer van het jaar

De titel Agrarisch Ondernemer van het jaar zal op donderdag 26 maart voor de vijfentwintigste keer worden uitgereikt. Enkelen van de tien bedrijven die in de race zijn, zijn (deels) biologisch.

Zo heeft Hans Brinke van De Gunnik 15.000 biologische leghennen. Aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid is voor Brinke vanzelfsprekend. Vandaar onder meer zijn vrij extensieve manier van boeren. Dit jaar laat hij de CO2-voetafdruk van de biologische eieren uitrekenen. “Ik verwacht dat daar binnen enkele jaren vraag naar gaat komen vanuit de retail. Daarom wil ik nu vast weten hoe het met de CO2-voetafdruk staat. Ik ben benieuwd of die afdruk gunstig is ten opzichte van vrije uitloop of verrijkte kooi. We hebben wel meer grond nodig om hetzelfde voer te verbouwen, maar we gebruiken daarbij geen chemie.” 

Ook melkvee- en zuivelbedrijf Weerribben Zuivel dingt mee naar de titel. Klaas de Lange vond het jammer dat zijn biologische melk anoniem in de tanks van de coöperatie verdween. Zodoende begon zijn vrouw Annie begin jaren negentig in een bijgebouw met kleinschalige verwerking van de bio-melk. Eerst tot kwark en yoghurt die werd afgezet via melkboeren, later in kleine dorpssupermarkten, tegenwoordig in grote supermarkten en Ekoplaza-winkels in de regio. 

Pluimveehouder Eric Thielen van Lamberdina’s Hoeve met 39.500 biologische leghennen is ook een van de kanshebbers. Thielen besloot vier jaar geleden om aan zijn gangbare bedrijf met 195.000 scharrelkippen niet nog meer leghennen toe te voegen, maar een totaal nieuw bedrijf te bouwen met een biologische leghennenhouderij. Hij noemde het bedrijf Lamberdina’s Hoeve, naar zijn oma. “Kleinschalig en duurzaam zijn geen synoniemen”, verklaart Thielen. “Juist met grootschaligheid kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid.” 

Net als Koppert Cress, dat ook enkele biologische microgroenten in het assortiment heeft. "Als land- en tuinbouw maken we topproducten, waarmee we van Nederland de gezondste delta ter wereld kunnen maken. Maar dan moeten we wel ophouden met veel voor weinig te produceren. We moeten stoppen met het maken van fabrieksproducten, daarin zijn we teveel afgedreven”, vindt hij. 

Nu is het aan de jury om een winnaar te kiezen.

De overige genomineerden en meer informatie over de prijs: www.agrarischondernemer.nl 

Publicatiedatum: