Wereldwijd maken miljarden boeren het voedsel voor miljarden mensen. Toch bepaalt een handvol multinationals wat mensen eten in een groeiverslaafde markt met een overvloed aan ongezonde, bewerkte producten met teveel zout, suiker en vet. Voedsel is een wegwerpproduct geworden en boeren zijn als grondstofleveranciers verstrikt geraakt in een 'race to the bottom'.
Het kan anders door de kracht van miljarden consumenten aan te spreken. Zoals in Zuid-Korea bij 'Hansalim', wereldwijd het grootste 'Community Supported' initiatief. Daar zorgen 1,6 miljoen mensen met hun aankopen voor 2000 renderende boerenbedrijven, die zich zeer verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van deze mensen. Het voedsel vindt zijn weg via 21 afzetcoƶperaties, 180 natuurvoedingswinkels en een geavanceerd thuisbezorgsysteem.
Linksboven Konrad Hauptfleisch, linksonder Ronald van Marlen, rechts Merle Koomans (foto Merle Koomans: Annelijn Steenbruggen).
In Nederland werkt Odin Foodcoop aan een duurzame voedselketen vrij van multinationals. Met een coƶperatie van consumenten, een eigen imkerij en boerderij, een groothandel, eigen winkels, afhaalpunten en een bezorgdienst voor particulieren en zakelijke klanten.
Gastlocatie: ERF BV, Baardmeesweg 42, Zeewolde
Het programma op 25 februari aanstaande van 13:00 tot 17:00 uur:
- Ontvangst met koffie/thee & welkom door Jaco Burgers van gastlocatie ERF en Hemus.
- Ronald van Marlen van Organic Leadership Academy over:
'De gevolgen van een groeiverslaafde landbouw- en voedselsysteem' - Konrad Hauptfleisch van Organic Leadership Academy over: 'Hansalim: Grootschalige samenwerking voor gezond voedsel en gezonde boerenbedrijven'
- Merle Koomans van Odin Foodcoop over: 'Ondernemerschap met idealen.'
- Gezamenlijke afsluiting en napraten met een drankje.
De kosten voor de masterclass zijn 50 euro + BTW per deelnemer.
Aanmelden kan tot en met 22 februari, klik hier om je aan te melden