10 jaar ONOFF SPICES

Hoe thuis in een pan roeren tot een bedrijf in bio-voeding kan leiden

Ze vieren stiekem een klein feestje. Niks geks, een paar extra pepers, hier en daar een slinger op kantoor. Het is 10 jaar geleden dat Onno Stienen, oprichter en eigenaar van ONOFF SPICES, in zijn keuken in Amsterdam zijn eerste Thaise curry's stond te maken. Het prilste begin van wat nu ONOFF SPICES is.

Het gevolg: ONOFF SPICES verkoopt nu natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen in Nederland, Duitsland, België en enkele andere Europese landen. Er staan klassieke Thaise gerechten en ingrediënten op het menu, maar er wordt ook aan producten gewerkt die voldoen aan de eisen van een nieuwe tijd (snel te bereiden, voedzaam, biologisch en toch betaalbaar).

Onno Stienen. 

Onno: "Onze kern is: producten bedenken, proeven, in pannen roeren, nog eens proeven en nog eens. In het volgende stadium onderzoeken we hoe een product in een flesje of pakje komt en zorgen we ervoor dat het, eenmaal in Nederland, nog goed smaakt."

De liefde van Onno Stienen voor eten gaat ver terug, maar een carrière in een keuken kwam niet bij hem op. Het kwartje viel pas veel later, na ervaringen in de Hollandse horeca, een intensieve kookcursus in Thailand en nadat hij die opgedane kennis vervolgens in Nederland weer aan cursisten overbracht. Toen hij ontdekte dat veel ingrediënten in Nederland niet te krijgen waren, ontstond het idee voor ONOFF SPICES.

"Ik wil dat iedereen zelf met hulp van onze woksauzen, soepen en curry's kan koken. Afgezien van vlees, vis of verse groenten, die je zelf toe kunt voegen, zijn het kant-en-klare gemaksproducten. Ook is het belangrijk dat de producten die we maken heel erg lekker zijn, heel erg Thais en 100% natuurlijk en biologisch."

Om biologische producten te kunnen maken ging Onno samen werken met lokale boeren. "Ik ben nauw samen gaan werken met Thaise boeren uit Isaan, het noordoosten van Thailand. Die boeren zijn niet gewend om op biologische wijze gewassen te verbouwen. Ze hadden een grotere opbrengst toen ze gifstoffen gebruikten. Nu doen ze dat niet meer en variëren ze in de gewassen die ze verbouwen. Daar plukken we letterlijk de vruchten van, ananas, vers limoenblad, groene pepers, knoflook, koriander."

De landbouwers worden opgeleid in samenwerking met lokale boerenorganisaties die hen begeleiden en helpen met de omschakeling naar biologische en duurzame landbouw, waarbij geen kunstmatige groei- of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Onno bezoekt de boeren meerdere keren per jaar en bespreekt de voortgang en eventuele problemen. De belangrijkste reden voor deze boeren om biologische producten te verbouwen is dat ONOFF SPICES hen garandeert de oogst tegen een respectabele prijs af te nemen. Men motiveert de boeren de voor hen nieuwe manier van werken vol te houden. Het garandeert de boeren niet alleen een inkomen, maar de duurzame landbouw verbetert ook de kwaliteit van hun grond.

"Ik wil de mensen met wie ik werk recht in de ogen kunnen kijken. Ik wil dus dat die boeren fatsoenlijk verdienen. Terecht want ze zijn omgeschakeld naar een nieuwe manier van werken."

Voor meer informatie: onno@onoffspices.nl, www.onoffspices.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven