14 februari in Wortel, 21 februari in Dronten

BD Winterspelen: Oefen samenwerking op de winterconferentie

De BD winterconferenties komen eraan met het thema samenwerking.
Waarom samenwerken? Omdat elke boer samenwerkt. Met medewerkers, stagiairs, partners in maatschap, andere boeren en natuurlijk de bodem, planten en dieren. Omdat samenwerken vanzelfsprekend is en lastig. Omdat goede samenwerking een gezond bedrijf oplevert.

14 februari: Winterconferentie in Wortel. Klik hier om je aan te melden. 

21 februari: Winterconferentie in Dronten van 9:30-20:00 uur. Klik hier om je aan te melden.

Programma winterconferentie Wortel: Samenwerken, dat doe je samen

Leven en leren in de landbouw, van en met elkaar

"Gisteren zaten we samen om deze conferentie voor te bereiden. Er waren mensen aangeschoven waar we niet op gerekend hadden. Die waren welkom. Anderen die we verwachtten konden onverwacht niet komen. Die werden gemist, maar komaan met wie er was gingen we aan het werk: samenwerken! Als dan het gesprek open en verwachtingsvol kan zijn, komt ieders inbreng tot zijn recht en ontstaat er een nieuw programma, met onverwachte elementen."

"Samenwerken is symfonisch componeren, is de harmonie van ons sociale leven, die des te beter tot zijn recht komt als de individuele toon tot zijn recht komt." (vrij naar Walter Kugler)

Op deze winterconferentie willen we met elkaar ervaren wat samenwerken is. We horen wat dat te maken heeft met de meest eigen menselijke vaardigheden en welke opdracht, welk appél de samenleving doet op het ontwikkelen van ons vermogen tot samenwerken. Neem daarvoor je eigen vragen met betrekking tot samenwerking mee: wat kan er voor jou beter? Dan krijgt deze dag - voor jou - een persoonlijk tintje met wie weet een onverwachte opbrengst. In het middagprogramma zijn er werkgroepen voorzien. Daar is ruimte om na de ervaringen in de ochtend met concrete vragen aan het werk te gaan.

Programma (wijzigingen voorbehouden):

8:00 uur - Ontvangst, met ontbijt voor diegenen die de file willen vermijden.
9:00 uur - Verwelkoming en toelichting op het programma.
9:15 uur - Samen bewegen in een euritmisch geheel
10:00 uur - Speeddaten: welke vraag heb ik, welke vraag hoor ik van de ander?
10:30 uur - Pauze
11:00 uur - Samenwerking als essentiële uitdrukking van het mens-zijn - een inleiding met aansluitend gesprek en de uitdaging het wezenlijke van je eigen vraag te ontdekken.
12:30 uur - Middagmaal en ruimte voor vrij gesprek. Gelegenheid tot inschrijven in de middagwerkgroepen.
14:00 uur - Werkgroepen over concrete samenwerkingsvragen m.m.v. Antoine de Paepe, Koen Dhoore, Dirk Govaerts, Lotte Spittaels
15:30 uur - Pauze
16:00 uur - Reflectie op de dag: Wat was verrassend, enthousiasmerend? Wat neem ik mee?
17:00 uur - Afsluiting met broodmaaltijd en gelegenheid tot napraten.

Deelnemen?
Meld je vóór 7 februari aan bij Landwijzer.

De conferentie wordt gehouden op vrijdag 14 februari in Den Bayerd-het Casino, Kolonie 28, 2323 Wortel (kruispunt Kolonie en Molendreef).

De toegang is gratis voor beroepsleden van de BD-Vereniging. Gewone leden van de BD-Vereniging, studenten Landwijzer en studenten Warmonderhof betalen € 25. Anderen betalen € 30, inclusief alle maaltijden, koffie, thee en dergelijke.

Programma winterconferentie Dronten: BD-winterspelen

Hoe leer je vruchtbaar samenwerken? Hoe maak je van jouw team een topteam? Op deze Winterconferentie gaan we vooral zélf aan de slag. Door experimenten, teamopdrachten en uitdagende activiteiten word je je op een speelse manier bewust hoe jij samenwerkt. We leren veel van elkaar en doen inspiratie op van collega’s en enkele experts. Op de BD Winterspelen train je actief je samenwerkingsspieren. Ze leveren je samenwerkingsideeën vanuit een antroposofisch perspectief, inzicht in je eigen team en vaardigheden en…. spelplezier. Speel je mee? Ook je boerderij-team collega's zijn van harte uitgenodigd zodat je het spel thuis voort kunt zetten.

Programma:

9:30 uur - Ontvangst en spelersregistratie
10:00 uur - Opening BD Winterspelen door Jaap Vermüe: het ontsteken van het BD-vuur
10:30 uur - Samen werken onderzoeken: op een speelse en praktische manier aan de slag met samenwerking in groepen. Je wordt ingedeeld in een team en krijgt drie uitdagende samenwerkingsopdrachten. Je sluit af met een oogstgesprek in je eigen team: wat hebben we ontdekt over samenwerken? Tot slot: oogst uit alle teams verzamelen op het grote scorebord. Onder begeleiding van Jaap Vermüe, Herman-Jan Stroes, Caro van Roon, Marion Schoenmakers e.a.
12:30 uur - Lunch
14:00 uur - Samenwerkingsvraagstukken verbeeld.
Theatergroep Aspekt speelt herkenbare scènes over samenwerking voor. Je mag zelf mee regisseren: wat moeten de acteurs veranderen voor een gelukte samenwerking?
16:00 uur De essentie van samenwerken: een hele kunst. Op verschillende kunstzinnige manieren vinden we de essentie van samen werken. Elk team creëert een eigen kunststuk over samenwerken. Je kan schilderen, tekenen, dichten, zingen, schrijven, beeldhouwen: wat zijn jullie lessen en tips over samenwerken?
17:30 uur - Avondmaaltijd
18:30 uur - Op het erepodium: teampresentaties. Maria van Boxtel en Caro van Roon presenteren met de teams de resultaten.
20:00 uur Finish van de BD Winterspelen

Deelnemen?
Koop je ticket in de webshop.

Beroepsleden en leden van BD-jong betalen 35 euro
Basisleden betalen 55 euro
Niet-leden betalen 85 euro

Voor leden van de BD-Vereniging is de toegangsprijs goedkoper. Iedereen kan lid worden van de BD-Vereniging. Interesse? Kijk hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven