"Slechts vier dagen weg van je boerderij en toch zie je ontzettend veel"

Boer on Tour Biologisch in juni naar Denemarken en Zweden

Tholen - Boer on Tour Biologisch gaat dit jaar naar Denemarken en Zweden. Van 8 tot en met 11 juni 2020 kunnen de deelnemers ontdekken wat zij kunnen leren van de biologische boeren in Denemarken en Zweden. Dit doen ze door zelf op de boerderijen en verwerkingsbedrijven te kijken en met collega's in gesprek te gaan. Daarnaast bezoeken ze een aantal winkels en spreken ze met de Deense en Zweedse experts op het gebied van beleid. De deadline voor opgave voor deelnemers is 22 februari.

Arend Zeelenberg, Manager Biologisch bij Agrifirm, ging vorig jaar mee op ontdekkingstour in Zwitserland. "Tijdens de geslaagde eerste reis kwamen de deelnemers uit allerlei sectoren, variërend van akkerbouw tot pluimvee. We bezochten zeer diverse bedrijven. Dit maakte het tot een heel leuke reis, waarbij er volop ruimte was om onderling informatie uit te wisselen en te leren over elkaars sector. De algehele conclusie luidde toen: volgend jaar weer. Dus hebben we aan de groep van vorig jaar en binnen onze sectorraad gevraagd waar de reis nu naartoe zou kunnen gaan. Veel mensen bleken naar Denemarken en Zweden toe te willen: deze landen lopen voorop in de biologische landbouw en hebben een groot biologisch marktaandeel", vertelt Arend.

Waarom is het volgens hem de moeite waard om mee te gaan? "Met dit programma ben je slechts vier dagen van je boerderij af en toch zie je ontzettend veel. We beschikken over een eigen bus, dus is er volop ruimte om onderweg informatie uit te wisselen met elkaar. We eten en slapen soms zelfs op de bio-boerderij. Daardoor krijg je veel meer mee dan tijdens alleen een rondleiding." Er staan ook wat winkelbezoeken op het programma. "We brengen een bezoek aan verschillende supermarktformules om een duidelijk beeld te krijgen. Tevens gaan we in gesprek met verschillende Deense en Zweedse experts op het gebied van beleid. En we gaan in op de verschillen tussen de marketing van bio-producten in Nederland ten opzichte van de Scandinavische landen."

Het programma in een notendop:

Maandag
Melkveebedrijf bezoeken, informatie over de Deense biologische markt en een bezoek aan een pittoresk biologisch landbouwbedrijf met akkerbouw en veeteelt. We overnachten op de boerderij.

Dinsdag
Bezoeken aan groot verwerkingsbedrijf, de 'HelloFresh' van Denemarken. We bezoeken een klein gemengd biologisch bedrijf en een biologische varkenshouder.

Woensdag
Bezoeken aan de Zweedse pluimveehouderij, melkveehouderij met winkel en restaurant en informatie over het certificeringssysteem in Zweden. Daarnaast bezoeken we een teler van vollegrondsgroenten.

Donderdag
Bezoek aan schapen- en geitenhouderij in het zuidwesten van Zweden. Op de terugweg naar Denemarken bezoeken we een ICA supermarkt, COOP en bekijken we biologische schappen. Na de lunch in de binnenstad van Kopenhagen maken we een fietstocht door het oude stadscentrum.

Klik hier voor een leaflet met meer informatie.

Aanmelden voor de Boer on Tour Biologisch kan tot 22 februari 2020, via dit inschrijfformulier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven