Kuikens uit het ei gekropen in eerste Duitse bio-broederij

Circa 21.000 goudgele pluizige kuikens zijn in Gnoien (district Rostock), uit het ei gekropen in de eerste Duitse bio-broederij. Bedrijfsleider Annalina Behrens meldt dat eind januari alle kuikens door hun eierschaal heen gepikt hadden. Enkele snelle kuikens waren er al 24 uur eerder. Begin januari waren er 25.000 eieren in de broedmachines gelegd, in 21.000 van deze eieren hadden zich kuikens ontwikkeld. "Dat is een heel goed percentage", aldus Annalina. De kuikens worden grootgebracht bij een bedrijf in Finkenthal bij Gnoien, dat bij de eierproducentenvereniging Fürstenhof hoort. Dit is één van de grote bio-eierproducenten in Duitsland.

In de bio-broederij worden de 32 tot 34 gram zware dieren direct van water en voer voorzien nadat ze uit het ei zijn gekropen in de 37 graden warme broedkast. Ter bescherming tegen de ziekte van Marek, een verlamming, worden de kuikens ingeënt en daarbij meteen gesorteerd. De lichtgele kuikens zijn de haantjes, de bruinachtige de hennen. 

De bedrijven die bij de producentenvereniging horen hebben jaarlijks circa 300.000 vrouwelijke en mannelijke kuikens nodig. Vlak voordat de jonge hennen beginnen met eieren leggen, zijn de haantjes gemest en worden ze geslacht. Aangezien het mesten van de haantjes van leghennen meer kosten met zich meebrengt dan het mesten van haantjes van vleesrassen, wordt dit bij Fürstenhof via de duurdere Haehnlein-eieren meegefinancierd. Het voordeel: er worden al sinds oktober 2018 geen mannelijke kuikens meer vergast. 

Nadat de eerste kuikens uit het ei zijn gekropen vullen de zeven medewerkers de broedkasten meteen weer opnieuw met eieren. Annalina rekent erop dat er dit jaar minstens dertig keer kuikens uit het ei zullen kruipen. Ook andere bio-bedrijven willen eieren in Gnoien uit laten broeden. Er bestaat interesse in Brandenburg, Schleswig-Holstein, Sachsen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern. Met de komst van de broederij, die de producentenvereniging Fürstenhof in 2019 in een leegstaande, voormalige Aldi-supermarkt inrichtte, is nu het transport van bevruchte eieren naar een bio-broederij in Nederland en het terugtransport van de kuikens ten einde.

Bron: Süddeutsche Zeitung   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven