Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De effecten van aloë in een notendop

Aloe Barbadensis Miller is de volledige naam van de plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt als ondersteuning van de gezondheid. Nu zijn het vooral producten en supplementen waar Aloë in verwerkt is. René van Lohuizen van Aloecorp doet in dit artikel een boekje open over deze plant.

"Aloë behoort tot de familie van de Liliaceae, een plant die in de subtropen en tropen groeit en is van Afrikaanse origine. Wereldwijd zijn er meer dan 360 soorten bekend. De naam Aloë komt uit het Grieks (Alsos) en refereert aan de bitterheid van het sap van de plant. Het Arabische Alloeh en Hebreeuwse Allal geven beide ook de vertaling weer (bitter). Sommige soorten Aloe kunnen wel 3 meter hoog worden (Aloe Arborescens)."

Plant van onsterfelijkheid
"Aloe wordt beschreven als plant van onsterfelijkheid (Plant of Immortality) door de oude Egyptenaren, 4000 voor Christus. Vanuit historisch perspectief is Aloe gebruikt in Egypte, Rome, Griekenland, Arabië, India en China. Je kan hierbij denken aan gebruik in cosmetica en medicijnen. Eén van de eerste meer uitgewerkte beschrijvingen over Aloe kun je vinden in de Greek Herbal geschreven door Dioscorides, in de eerste eeuw. In die beschrijvingen wordt Aloe aangehaald als natuurlijk product tegen constipatie, maagklachten, pijnklachten en als product dat helpt bij wondverzorging en wondheling."

Drogen voor plantextracten 
"We maken een grote sprong in de tijd. De huidige conventionele droogtechnieken voor plantenextracten (zoals aloë vera) zijn met name sproeidrogen en vriesdrogen, beide technieken zullen de activiteit van het planten materiaal doen laten afnemen; de  hoge temperatuur (in geval van sproeidrogen) geeft een achteruitgang van de polysacchariden in het materiaal, hetzelfde geldt voor vriesdrogen, hierbij wordt gewerkt bij lage temperatuur die schade kan geven aan de labiele componenten in het planten sap."

"Om alle componenten te beschermen en toch het product zonder gebruik van chemicaliën te conserveren is de droogtechnologie Qmatrix exclusief beschikbaar voor dehydratie. Hierover werd al eerder door gepubliceerd in BioJournaal. Door de milde condities blijven de individuele componenten intact en wordt pure smaak verkregen na herconstitutie, als de industrie het poeder het verwerkt tot bv aloë vera drank."

Deze video van Aloecorp laat iets zien van de verwerking van Aloe.

Aanvulling op voeding
"In de huidige tijd van minder vleesconsumptie en meer mensen die zich bedienen van een vegetarisch en veganistisch dieet is er een belangrijke reden om Aloe Vera als aanvulling op de voeding te nemen, om de opname van vitamines in voeding te verbeteren. Verschillende factoren limiteren de opname, absorptie en biologische beschikbaarheid van vitamines. Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine en belangrijk bij voorkomen van ziekten. B12 speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gezonde rode bloedcellen en bij ontwikkeling van het zenuwstelsel. B12 is een vitamine die door veganisten vaak wordt gesuppleerd. Door combinatie met Aloe (inname met Aloe sap of met Aloe Vera verrijkte voeding) wordt de adsorptie van vitamine B12 verbeterd."

"Tussen 2005-2010 zijn er studies gepubliceerd die aangeven dat bij inname  van vitamines in combinatie met Aloe de absorptie verbeterd. In een studie van Vinson, Kharrat en Andreoli ging het om 204% toegenomen hoeveelheid Vitamine C en 269% meer Vitamine E in het bloed van proefpersonen. In een andere studie werden waarden gevonden van 210% voor Vitamine C en 180% voor B12. Dit zijn enorme verschillen tussen de groepen die suppleerden met en zonder Aloe en vooral belangrijk voor mensen die makkelijk weinig B12 opnemen (bijvoorbeeld ouderen en veganisten)."

Geen pulp
"Omdat de industrie inspeelt op de trend in diverse markten kom je in de winkel steeds meer met Aloe Vera verrijkte producten tegen. Let erop dat de aloë drank die je inneemt met zogenaamde Inner Gel gemaakt is (bijvoorbeeld bovenstaande Qmatrix product). De studies die beschreven zijn, gaven de beste resultaten met Inner Gel extracten, en Aloe pulp is überhaupt niet onderzocht. De drankjes die je soms in de supermarkt ziet staan (Aloe met pulp) waar je de stukjes Aloe (pulp) in ziet zweven zijn in deze context dus niet van toepassing. Je kan het beste capsules met 200:1 inner gel extract kopen, of pure aloë drank  (zonder pulp). Bij de natuurvoedingswinkel kunnen ze je verder helpen."

Referenties: Phytomedicine 12 (2005) 760-765. Effects of Aloe Vera preparations on the human bioavailability of Vitamins C and E. J.A. Vinson, Al Kharrat, L. Andreoli

Journal of Dietary Supplements, Vol. 7(2), 2010. A Randomized Placebo-Controlled Crossover trial of Aloe Vera on Bioavailability of Vitamins C and B12, Blood Glucose, and Lipid Profile in Healthy Human Subjects. Jung-Mi Yun, Sital Singh, Rohan Jialal, Jason Rockwood, Ishwarlal Jialal, Sridevi Devaraj.

Voor meer informatie: www.aloecorp.com 

Publicatiedatum: