Nieuwe kaasfabriek op Terschelling geopend

Honderden kazen liggen in de pekelbak ondergedompeld. De banden rollen en de schappen vullen zich in hoog tempo met zachtgele kaaswielen. De deuren van de nieuwe kaasfabriek op Terschelling zijn geopend. En dat is niet alleen goed nieuws voor kaasliefhebbers, maar ook voor de weidevogels op het eiland.

Afgelopen zaterdag (25 januari) werd de nieuwe kaasfabriek op het waddeneiland Terschelling geopend. Dit feestelijke moment markeerde tevens de afsluiting van het PolderPracht project. De afgelopen zes jaar is er door Vogelbescherming Nederland samen met boeren en ondernemers op het eiland hard gewerkt aan het veiligstellen van weidevogels op het eiland. 

Succesformule
Het 'PolderPracht concept' blijkt een ware succesformule. De melk wordt op het eiland verwerkt tot kaas waardoor er minder onnodig en kostbaar transport nodig is. Voor het verhaal achter het product en de nu al prijswinnende smaak betaalt de consument graag wat extra. De extra opbrengsten maken het mogelijk voor de boeren om minstens 20% van hun land weidevogelvriendelijk te beheren. Zo wordt er pas na 15 juni gemaaid, zodat de weidevogels de kans krijgen om hun kuikens groot te brengen. Alle boeren op het eiland hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief.

De opening van de kaasfabriek bleef niet onopgemerkt. Zelfs NOS kwam een kijkje nemen. Klik hier om het fragment terug te kijken. Het item start op 10.20.

Voor meer informatie: www.terschellingerkaas.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven