Pleidooi voor de pieper

"We zijn er allemaal mee opgegroeid: de aardappel. Maar wat ooit oer-Nederlands was, lijkt langzamerhand een vergeten groente te worden. En dat vind ik jammer. Want met een lokale Demeter-aardappel maak je een milieubewuste keuze. En hij is ook nog eens voedzaam, lekker en je kan er alle kanten mee op in de keuken", zo begint Marina de Smit van Odin haar pleidooi voor de comeback van de aardappel.

Marina de Smit

Piepklein stukje geschiedenis
"Ruim 7000 jaar geleden ontdekten boeren in Peru een klein taai knolletje. De plant, die tot de nachtschadefamilie behoort, was giftig. Maar de indianen namen altijd een hap klei voordat ze de aardappels aten. De plaatselijke klei bevatte stofjes die het gif neutraliseerden. Wij Nederlanders durfden onze tanden lang niet in een aardappel te zetten, maar door oorlogen en hongersnood gingen we overstag. In de 19e eeuw was de aardappel een belangrijke voedingsbron voor ons. Via veredeling wist men het gif uit de aardappel te verwijderen."

"In Peru wordt de 'Nationale Aardappeldag' (Día Nacional de la Papa) gevierd ter ere van de aardappel als belangrijke voedingsbron en zijn culinaire en economische betekenis voor het land. Deze dag is ingesteld door de overheid om mensen bewust te maken van het belang van duurzame landbouw en het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen."

De aardappeleters
"Door de grote aandacht voor het eten van minder koolhydraten lijkt de pieper een beetje verbannen. Maar Odin knokt graag voor de comeback van de aardappel! De aardappel is volgens kenners het meest geschikte gewas om de groeiende bevolking te blijven voeden. Per hectare heeft de plant namelijk minder water nodig en levert meer voedingswaarde op dan bijvoorbeeld rijst of graan. Super duurzaam dus om aardappels op je menu te zetten! Bovendien is de pieper rijk aan voedingsstoffen, bevat hij geen vetten en maar de helft aan calorieën in vergelijking met rijst en pasta. De knol bestaat voor 80% uit water. De overige 20% is gereserveerd voor vezels, mineralen (kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium) en vitamines (vitamine B en C). e aardappel is een bron van complexe koolhydraten. Hij past dus uitstekend in een gezonde leefstijl."

Onze eigen oer-Hollandse pieper
"Door veredeling komen er steeds meer unieke rassen met bijzondere smaken. De moeite waard dus om deze haast vergeten groente weer eens op tafel te zetten. Nederland heeft door de tijd heen een grote rol gespeeld in de veredeling van aardappelrassen. Onlangs nog werd een convenant getekend door telers en retailers (waaronder Odin) om tot een duurzame oplossing te komen voor de verwoestende schimmelziekte phytophthora. Voorbeelden van biologische resistente aardappelen met een unieke smaak zijn Connect, Alouette, Nieks Witte en Carolus (natuurlijk allemaal te koop bij jouw bio-speciaalzaak). Deze rassen zijn uitstekend biologisch te telen en daarom superbelangrijk. Minder ziektes betekent een hogere opbrengst en een hogere opbrengst geeft de biodynamische boeren weer meer perspectief voor de toekomst."

"Hollandse Demeter-aardappelen zijn sowieso een goede keus als je mee wilt helpen om het stikstofprobleem te verminderen. Onze biodynamische boeren doen namelijk aan kringlooplandbouw. Een teeltwijze waarbij er een kringloop op het bedrijf wordt gecreëerd. Zo wordt de mest van de koeien gemengd met stro en op het land gebruikt."

Bron: Odin / Marina de Smit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven