Vlaamse overheid:

"Dreiging vogelgriep vereist extra aandacht bioveiligheid"

Op dit moment is het hoogpathogene (erg besmettelijke) vogelgriepvirus H5N8 aan een opmars bezig in Oost-Europa en is de kans reëel dat het virus verder uitbreidt naar West-Europa. Dit vereist een verhoogde waakzaamheid van de pluimveesector om te vermijden dat het virus binnengeraakt op de professionele pluimveebedrijven. Besteed daarom extra aandacht aan bioveiligheid op uw pluimveebedrijf. Dat meldt het Departement Landbouw & Visserij Vlaanderen.

Het belang van bioveiligheid
Bioveiligheid omvat de maatregelen die het risico op insleep en versleep van ziekteverwekkers op het bedrijf beperken. Er is een onderscheid tussen externe en interne bioveiligheid.
Met externe bioveiligheid houdt u dierziekten buiten uw bedrijf. Belangrijk hierbij is dat u direct of indirect contact met geïnfecteerde wilde vogels vermijdt en vuile en propere zones op het bedrijf scheidt transportwagens en transportvoorzieningen die op verschillende bedrijven komen grondig reinigt en ontsmet. Maar ook interne bioveiligheid is belangrijk. Dit omvat maatregelen waarmee u een verdere verspreiding van dierziekten binnen het bedrijf tegengaat.

VLIF-investeringssteun
Voor verschillende investeringen die de bioveiligheid op het landbouwbedrijf vergroten is VLIF-steun aan te vragen. Zo is er een VLIF-steun van 30% mogelijk voor een inweekinstallatie om voor het reinigen de stal te weken en voor gekoelde kadaveropslag (bovengronds en ondergronds). Voor de installatie van een sanitair sas is er 15% steun.

Sensibilisering rond bioveiligheid
Het Departement Landbouw en Visserij zet in op sensibilisering omtrent bioveiligheid en preventieve gezondheidszorg op het landbouwbedrijf door middel van diverse voorlichtingsactiviteiten zoals studiedagen, video’s, brochures en demonstratieprojecten.

Het Departement Landbouw in Visserij organiseert in samenwerking met AMCRA, het FAVV en het FAGG studiedagen rond antibioticareductie en bioveiligheid. Inschrijven kan hier.

Voor meer informatie over de maatregelen op het pluimveebedrijf in het kader van vogelgriep: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. www.favv.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven