én werkt in bij Odin

Shorttrack-talent eet vegetarisch en biologisch

Pieter Bolsius is geboren in 2002. Hij woont in Amersfoort en werkt daar op zaterdagen in de Odin winkel. Odin sponsort hem met biologische voeding. Zijn favoriete Odin product? “De bananen en de dadels. Die hebben veel voedingswaarde en je kan ze makkelijk tussendoor eten. Ook op wedstrijddagen waarop je normaal heel weinig trek hebt.” Mari den Hartog vraagt hem in dit artikel naar zijn passie voor schaatsen en keuze voor biologische voeding.

Ik voel de kou van de ijsvloer afkomen wanneer ik langs de Vechtse Banen in Utrecht loop. Naast mij zoeven schaatsers tsjak-tsjak over het ijs. Binnen word ik welkom geheten door het 17-jarige shorttrack-talent Pieter Bolsius. Pieter eet geheel vegetarisch en biologisch, én hij werkt in onze winkel in Amersfoort. Hij leidt mij langs zweterige kleedkamers waar jongeren vrolijk kletsen en bijkomen van de training, naar een rustige plek in de clubruimte van schaatsteam SkateUnited RTCmidden.

Foto: Erwin van de Griek 

Pieter, wat vind jij eigenlijk zo leuk aan shorttrack?
“Het is een man tegen man gevecht en slimheid is erg belangrijk. Op het juiste moment beslissen wanneer je gaat inhalen of wanneer je juist iemand in de weg gaat rijden. Het geeft mij een kick wanneer ik een aantal rondjes keihard iedereen eruit rijd. Of een goede inhaalactie, dat is ook fantastisch. Daarmee kun je echt winst maken. Maar een inhaalactie kan ook verkeerd uitpakken en dan verlies je juist veel tijd. Ook leuk is dat in een team jongens en meisjes zitten. De landelijke competitie is gemixt, dus meisjes en jongens rijden tegen elkaar.”

Wat moet je er allemaal voor doen?
“Binnen mijn categorie rijd ik in de Europese top 20 en mijn ambitie is om in 2026 een medaille te halen op de Olympische Spelen. Daarvoor moet ik vooral heel veel laten. Geen feestjes. Geen drank en drugs. Je moet veel discipline hebben. Sociale contacten heb ik vooral met teamgenoten, niet zo veel daarbuiten. Daarom vind ik het ook zo leuk om op de zaterdagen bij Odin Amersfoort te werken. Het is er supergezellig en ik verbreed er mijn sociale kring.”

Hoe kwam je bij Odin terecht?
“Mijn ouders deden daar altijd al hun biologische boodschappen. Met mijn schema is het best lastig een baantje te vinden. Soms ben ik een paar weken aan het trainen of wedstrijden aan het doen in het buitenland. Marinda, de teamleidster bij Odin Amersfoort, zei ‘We regelen wel wat voor je’. En nu werk ik er zo’n 2,5 jaar.”

Je eet biologisch én vegetarisch. Waarom is dat?
“Als sporter moet je enorm oppassen met dopingregels. In sommige snoepjes zitten stoffen waar je positief op kan testen. Dat wil ik niet. In biologische producten zitten geen dingen die niet nodig zijn, geen overbodige toevoegingen of gifstoffen. Hou eens een etiket van gewone ketchup en bio ketchup naast elkaar. Die van de bio ketchup is veel korter.”

“Dierenwelzijn is ook belangrijk voor mij. Ik ben niet helemaal tegen vlees eten, maar we zijn met ons allen teveel vlees gaan eten. Dus ik leef deels op deze manier om de aarde te beschermen, maar ook voor mijn eigen gezondheid.”

Bron: Odin / Mari den Hartog


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven