Feestelijke opening Kaasmakerij De Terschellinger

Kaasmakerij De Terschellinger opent komende zaterdag (25 januari) officieel haar deuren. Met de opening wordt het project PolderPracht Terschelling afgesloten waarin melkveehouders van het eiland samen met Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij werkten aan weidevogelvriendelijker beheer van het Terschellinger platteland.

De elf melkveehouders die actief zijn op Terschelling hebben in het kader van PolderPracht afspraken gemaakt over weidevogelvriendelijker landbeheer: zo wordt op minimaal 20 procent van hun land toegewerkt naar een maaidatum na 15 juni, waardoor jonge grutto’s, kluten of kieviten de tijd krijgen onder goede omstandigheden op te groeien. Verder wordt een deel van de gebieden ‘vernat’ en zijn er flauw aflopende slootoevers aangelegd zodat de vogels eenvoudiger kunnen foerageren. Deze maatregelen leidden meteen tot resultaat: kluten gingen er broeden, net als tureluurs en slobeenden.

Tegelijkertijd is met PolderPracht Kaasmakerij de Terschellinger uitgebreid, waardoor de melk die afkomstig is van deze veehouderijen kan worden ‘verkaasd’ tot streekeigen en natuurvriendelijk product, waarvoor liefhebbers meer willen betalen. De Skylger-kaas die in de Kaasmakerij wordt gemaakt, viel al in de prijzen. De meerprijs die boeren kunnen vragen voor de melk, verklaart deels ook de bereidheid van de melkveehouders om hun land weidevogelvriendelijker in te richten.

Skylger is inmiddels te koop bij onder meer Plus en Albert Heijn. De HEMA voegt de kaast binnenkort toe aan het assortiment. Rondom de melkveehouderijen is een fietsroute met verschillende informatiepunten ingericht.

Mocht u de opening willen bijwonen: u bent van harte uitgenodigd. De snelboot van Harlingen naar Terschelling vertrekt om 12.45u en de boot van West-Terschelling naar Harlingen vertrekt om 16.15u. Opgeven kan nog bij debby.veenendaal@vogelbescherming.nl 

Voor meer informatie over de betrokkenheid van Vogelbescherming bij het project kunt u terecht bij Kees de Pater: 06 51 58 05 92

Voor meer informatie: www.terschellingerkaas.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven