Groeiende vraag naar bioproducten in de EU

Biologische producten steeds vaker opgenomen in vast assortiment supermarkten

De groeiende vraag naar biologische producten in de EU zorgt voor exportmogelijkheden van o.a. biologische zoete aardappelen en noten (hazelnoten, amandelen, walnoten en pistachenoten). Amerika exporteerde in de eerste 10 maanden van 2019 met name bessen en asperges naar de EU, maar ook peren, appels, grapefruit, kersen en wortelen. Het Verenigd Koninkrijk is tot nu toe de grootste afnemer van Amerikaanse bioproducten. Of dit zo zal blijven na de Brexit is onvoorspelbaar.

In 2018 steeg de EU-markt voor biologische producten met 18% tot bijna 41 mld euro. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste spelers op de biologische markt in de EU. Deze twee landen vertegenwoordigen samen meer dan de helft van deze markt. De gehele biologische markt toonde in 2018 groei, met uitzondering van Italië. In 2018 was bijna 14 mln ha Europees land bestemd voor biologische teelt. De grootste telers zijn gesitueerd in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.

De nieuwe lifestyletrend van meer gezond te willen leven en te eten heeft als gevolg dat grote supermarktketens biologische producten hebben opgenomen in hun vaste assortiment. Hierdoor zijn deze producten beschikbaar gekomen voor een groter en ook groeiend publiek, met name (kinderloze) tweeverdieners, ouderen (50-75 jarigen) en trendzoekers. In Zweden, Denemarken, Frankrijk en Duitsland spendeert de consument het meeste geld aan biologische producten.

Het USDA-rapport geeft informatie over de spelregels van de EU-markt plus beursinformatie. De BioFach, 's werelds grootste biologische vakbeurs, wordt bijvoorbeeld gepromoot. Deze biovakbeurs biedt een unieke kans voor zowel nieuwkomers op de markt als gevestigde bedrijven om nieuwe contacten te leggen en te leren over de wereldwijde biologische markt. BioFach 2020 wordt gehouden in Neurenberg (Duitsland) van 12 tot 15 februari 2020.

Bron: USDA - Good Prospects for US Organic Exports in the EU 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven