Duitse milieuminister wil uitbreiding van bio-areaal in Brandenburg

Brandenburg wil de telers sterker ondersteunen bij de teelt van bio-producten. Hiervoor moet samen met de bio-teeltverenigingen een bio-actieplan opgesteld worden, zo verklaarde landbouw- en milieuminister Axel Vogel op de Grüne Woche in Berlijn. Hij voerde op de voedingsbeurs bij verschillende stands gesprekken met telers. Het actieplan moet maatregelen bevatten waarmee "we tot meer bio-producten uit Brandenburg komen", verklaarde Axel. Maandag wordt de  Brandenburg-dag op de Grüne Woche geopend.

Vooral wat betreft de biologische teelt van groenten en fruit bestaat er volgens het ministerie nog inhaalbehoefte. In 2019 werd er in de deelstaat met slechts 25 hectare groentenareaal overgestapt op biologische teelt, bij fruit ging het om 83 hectare. De overstap op bio bij groenten en vaste gewassen zoals op fruitplantages moet daarom doelgericht bevorderd worden, verklaarde Axel. Als de biologische teelt toe moet nemen, zijn er bovendien meer lokale verwerkingsmogelijkheden nodig. Daarvoor wil het ministerie van Landbouw een regiokeurmerk ontwikkelen. Zo zijn lokale en biologisch geteelde producten duidelijk herkenbaar.

Brandenburg wil volgens Axel het aandeel van het bio-areaal aan het totale landbouwareaal in de deelstaat met minstens 20 procent uitbreiden. Momenteel bedraagt het aandeel 12,9 procent. In de afgelopen jaren is het areaal waarop biologisch geteeld wordt continue gestegen: van 8000 hectare in 2017 naar 12.000 hectare in 2019. Voor der periode vanaf 2020 werd er volgens het ministerie voor iets meer dan 13.800 hectare een aanvraag ingediend voor het overstappen op biologische teelt.

Bron: Süddeutsche Zeitung


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven