Vogelschade voorkomen met vogelalarm

Biologische akkerbouwers die maïs telen ondervinden grote schade van kraaienvraat. Maïs moet soms één of twee keer overgezaaid worden en dan nog ontstaan er vaak kale plekken die gemakkelijk veronkruiden. Nu is er een goed alternatief, de ‘Bird Alert’. Deze intelligente en ecologisch verantwoorde vogelverschrikker is op de Biobeurs te zien (en te horen) in de stand van Man@Machine.

Er zijn inmiddels goede resultaten behaald met het systeem dat ontwikkeld is door het Deense bedrijf Wild Detect. De werking daarvan is in Denemarken en Zwitserland onderzocht en sinds begin november 2019 zijn ook twee apparaten in Groningen getest met zeer goed resultaat tegen kraaien en ganzen.

De plaatsing van een Bird Alert in een perceel net ingezaaide wintertarwe.

"De apparatuur werkt met geluidssensoren voor het vaststellen van de aanwezigheid van de vogels en het vervolgens produceren van alarm geluiden voor de betreffende soort", legt de leverancier uit. "Daardoor werkt het apparaat zeer specifiek en is de kans op gewenning en aanpassing door de vogels laag. Die kreten worden dus alleen geproduceerd als er daadwerkelijk kraaien of ganzen op het perceel zijn. Er vindt regelmatig een update plaats van waarschuwingskreten, zodat ook daar geen gewenning kan optreden." Het apparaat reageert altijd op aanwezigheid van de vogels met waarschuwingskreten, indien nodig aangevuld met een knalapparaat en een ‘scary man’, die opgeblazen wordt en met zijn armen begint te zwaaien.

De Bird Alert kan niet alleen goed gebruikt worden tegen kraaienoverlast in maïs of peulvruchten, of ganzen in granen of op graslanden, maar ook tegen spreeuwen in een boomgaard. Een apparaat heeft een bereik in een cirkel met een straal van circa 250 meter, dat wil zeggen zo’n 9 ha. Het apparaat is voorzien van chips en gps. De werking is thuis op de computer te volgen of via een app op de telefoon. Mocht onverhoopt iemand het apparaat mee hebben genomen, dan is via gps goed te volgen waar hij is gebleven.

M@M is tijdens de Bio-beurs te vinden op stand 721.

Voor meer informatie:
Peter Brul
06-57933452
info@agro-eco-advisors.com

Jos Pelgröm
jos@manatmachine.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven