31 januari

Aanschuiven bij het grote Familie Pompoen diner

Consumenten die dit najaar een ‘familiepompoen’ kochten, werden uitgenodigd om zaden terug te sturen naar Isabel Duinisveld, tuinder en praktijkdocent op biodynamische opleiding Warmonderhof. Bij het Grote Familie Pompoen diner op 31 januari vertellen Isabel en veredelaar Jan Velema over hun passie voor biodynamische zaadteelt en zaadvaste rassen.

‘We staan vierkant achter je en wensen je veel succes!’, schreef een van de 54 consumenten die pompoenzaden terugstuurde aan Isabel. De familiepompoenen waren vanaf 11 november 2019 te koop via Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb. Isabel teelt zoveel mogelijk zaadvaste rassen. Dat zijn rassen die door kruisen en selecteren zijn ontstaan, dus op de klassieke manier van plantenveredeling. Je kunt er zaden van oogsten en opnieuw uitzaaien. "Als ik zaadvaste gewassen teel, trekt het gewas mijn aandacht", vertelt ze. "De planten zijn niet uniform maar horen duidelijk wel bij elkaar, net een familie." 

Isabel Duinisveld

Mee-eten met de Familie Pompoen
Zaadteelt en plantenveredeling zouden weer in handen moeten komen van boer en consument, vindt Isabel. Daar zet ze zich voor in samen met coöperatie De Zaderij, opgericht door Jan Velema. In gesprek met hem ontstond het idee om consumenten te betrekken bij de selectie van pompoenzaden en ze te vragen zaden terug te sturen van pompoenen die goed in de smaak vallen.

Voor de hele Familie Pompoen – iedereen die zich betrokken voelt, hoort bij dit project – heeft chefkok Eric van Veluwen een prachtig Familie Pompoen diner samengesteld, een ode aan de pompoen.

Menu
Op het menu staan drie amuses: 'Soepje van pompoen met schuim van koriander', 'Lolly van pompoen met geitenkaas en witte chocolade' en 'Crème brûlée van pompoen'. Het voorgerecht bestaat uit gegrilde pompoen met hangop van kokos en gelei van paprika en het hoofdgerecht is een pie met pompoen en geitenbout of een quiche van pompoen met roquefort, walnoten en pinda. Het dessert bestaat uit pompoenpoffertjes met karamelsaus.

Op 31 januari is iedereen welkom bij het Grote Familie Pompoen diner in Antropia (naast station Driebergen-Zeist). De kosten bedragen € 50 p.p. inclusief 2 drankjes.

Programma
Het begint om 18.30 uur; dan staat een pompoencocktail klaar. De gasten worden welkom geheten door Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter. Chefkok Eric van Veluwen geeft uitleg bij het menu en tussen de gangen door vertellen tuinder Isabel Duinisveld en veredelaar Jan Velema over hun passie voor biodynamische zaadteelt en zaadvaste rassen. Ook is er ruimte voor vragen en gesprek.

Aanmelden kan door een mail te sturen aan reserveringen@antropia.nl, met daarbij een vermelding van het aantal personen. Je ontvangt dan een betaalverzoek.

Meezaaien
Eind april/begin mei krijgt de hele Familie Pompoen een uitnodiging om samen met Isabel en Jan de pompoenzaden te zaaien op Warmonderhof.

In dit pilot-project werken Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof, Foodcoop Odin en webwinkel Hofweb samen om meer bekendheid te geven aan hoe zaden worden geteeld en hoe rassen worden ontwikkeld. Ze hopen boer en consument te enthousiasmeren voor de teelt en veredeling van zaadvaste rassen.

Kijk voor meer informatie www.familiepompoen.nl

Bron: Stichting Demeter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven