Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AVINED adviseert ophokplicht voor Nederlands pluimvee

AVINED heeft richting het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) grote zorgen geuit over de vele uitbraken van het voor pluimvee hoog pathogene Aviaire Influenza H5N8 in Midden- en Oost-Europa. Om de kans op introductie van het virus op Nederlandse pluimveebedrijven te verkleinen, ziet de sector het instellen van een tijdelijke ophokplicht voor pluimvee in Nederland als een belangrijke aanvulling op hetgeen de sector zelf doet om introductie te voorkomen. De Nederlandse pluimveesector kan grote schade oplopen bij introductie van het virus als gevolg van exportsluitingen door derde landen of mogelijke ruimingen. De sector heeft het ministerie verzocht op de kortst mogelijke termijn de deskundigengroep dierziekten bijeen te roepen  om advies te vragen over een tijdelijke ophokplicht.

Het virus lijkt niet alleen via contactbesmetting te worden verspreid, maar ook via wilde vogels. Inmiddels is het virus bij een bedrijf aan de Pools-Duitse grens aangetroffen. Ook is het virus in Oost Europa vastgesteld bij wilde vogels. Bij een vorstperiode in Midden- en Oost-Europa trekken trekvogels verder naar het Westen. Zij kunnen daarmee het virus ook in ons land verspreiden. Wetenschappelijk is vastgesteld dat buiten-lopende kippen een veel grotere kans hebben om met dit virus besmet te raken dan kippen die binnen worden gehouden.

De brief aan het ministerie van LNV is mede namens LTO/NOP verstuurd.

Bron: LTO

Publicatiedatum: