Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

OCG zoekt nieuwe leden-geitenhouders

Half december deelde de Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) mee dat ze op zoek is naar geitenhouders die willen omschakelen en naar geïnteresseerden die met een biogeitenbedrijf willen beginnen. Boerenbond sprak met Johan Devreese, algemeen secretaris van OGC.

Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) zamelt de melk in van 55 leden-biogeitenhouders uit Vlaanderen, Nederland en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Die wordt geleverd bij meer dan 20 klanten in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. OGC levert wekelijks één of meer volle vrachten bij grote afnemers, daarnaast kunnen ook kleine klanten bij hen terecht. Behalve voor zachte en harde kaas en yoghurt gaat steeds meer melk weg voor verpoedering. “Die wordt gebruikt voor sport- en ouderenvoeding, maar vooral ook voor babyvoeding.”

Marktleider met 25 miljoen liter
OGC heeft nu ruim 25 miljoen liter melk. “Dat is zeer weinig in vergelijking met koemelk. We hebben bedrijven van minder dan 100.000 liter, maar we hebben er ook van anderhalf miljoen liter. Het gemiddelde ligt rond een half miljoen liter melk per jaar, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde melkveebedrijf. We hebben recent ontdekt dat we met die 25 miljoen liter marktleider zijn, niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd. We verhandelen alleen rauwe biologische geitenmelk en hebben daardoor een zeer scherp profiel. Grote zuivelverwerkers kijken naar ons als ze naast hun gewone zuivel ook een programma willen opzetten met biogeitenmelk. Wie anders kan per dag 4 RMO’s leveren? Als marktleider kunnen we de prijs zetten. We hebben heel weinig concurrentie. Kwaliteit is ons visitekaartje.”

Stijgende vraag
“Vorig jaar steeg de consumptie van biologische verse voeding en zuivel in België met 15%. Dat is heel veel, zeker als je weet dat de consumptie van algemene voeding met slechts 1,5% steeg en het jaar voordien zelfs licht daalde”, antwoordt Johan op de vraag waarop ze de gemelde vraagstijging baseren. “We voorzien een enorme vraagstijging op korte termijn. De kaasmarkt stijgt en ook de dagverse zuivel, maar de grootste stijging zit in de verpoedering.” De bij de leden verwachte productiestijging is onvoldoende om de stijgende vraag op te vangen. “Er is eigenlijk vraag naar nog 20 miljoen liter extra. We willen daarop inspelen, onder meer om ons marktleiderschap te behouden en te vermijden dat er allerlei dingen gebeuren buiten ons om. De voorbije algemene vergadering hebben we intens gediscussieerd met de leden, omdat we een uitbreiding van het ledenbestand hebben voorgesteld. Wegens het tijdelijke melkoverschot voerden we drie jaar geleden een ledenstop in. In Nederland is er in bijna alle provincies een geitenstop. Dus gaan we die productiestijging vooral in Vlaanderen en Duitsland moeten realiseren. Er is plaats voor 20 à 30 extra bedrijven.”

Dergelijke stellingen kan je niet innemen wanneer je niet ingedekt bent. Johan laat mij enkele langjarige contracten zien die zijn beweringen staven. “Er dienen zich enkele grote fabrikanten van melkpoeder en babyvoeding aan en een melkerij die nu biokoemelk verwerkt tot zachte zuivel en hetzelfde gamma wil uitbouwen op basis van biogeitenmelk. Dat maakt dat we willen verdubbelen naar 50 miljoen liter. En we gaan opnieuw naar prijzen van 90 cent per kg melk en meer, en dat bij 7 % vet en eiwit.”

Biogeitenhouders gezocht
Bio zoekt Boer organiseert op 29 januari een infonamiddag ‘Biologische geitenhouderij: Wat je moet weten om de stap te zetten naar een biologische geitenhouderij, als starter of als omschakelaar.’

13.15 uur: ontvangst
13.30 uur: rondleiding op het bedrijf
15.45 uur: marktvraag en afzet, door Johan Devreese (OGC)
16.30 uur: basisprincipes en hoe omschakelen (Bio zoekt Boer)
Het einde is voorzien rond 17 uur.

De infonamiddag vindt plaats op het biogeitenbedrijf van Johan Van Waes, Windgat 21 in Zaffelare.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan via www.innovatiesteunpunt.be/kalender, info@innovatiesteunpunt.be of op 016 28 61 02.

Bron: Boerenbond, Boer&Tuinder 16/01/2020

Publicatiedatum: