De markt dreigt in te storten

Afnamestop voor Zwitserse bio-melk

Alle Zwitserse melkbedrijven die vanaf dit jaar volgens de bio-richtlijnen produceren, worden door de afnemers op een wachtlijst gezet. De reden: er is teveel bio-melk.

Het bio-bedrijf van de familie Schürchs ligt in Kirchberg in Bern-Mittelland. Naast een kleine biogasinstallatie staan er 35 melkkoeien in de stal. De familie Schürchs levert circa 180.000 kg melk per jaar aan melkverwerker Emmi. Na lang overwegen zijn Gabi en Beat Schürch in januari 2018 overgestapt op de biologische productie.

De hogere melkprijs is zeker een positief bijeffect, maar niet de hoofdreden om over te stappen: "Bio is een kwestie van instelling, duurzaam produceren is belangrijk voor ons." Totdat het bedrijf volledig als 'Knospe'-bedrijf geldt, moet er echter eerst een tweejarige overstapfase doorlopen worden.

Bio-producenten op wachtlijsten
Eind november 2019 komt de vervelende verrassing: de Schürchs worden geïnformeerd dat zij hun bio-melk tot eind 2020 via het conventionele kanaal af moeten leveren. Dit betekent voor hen een financieel verlies van 20.000 Zwitserse frank (circa 18.642 euro). De reden: er is teveel bio-melk. Per 1 januari 2020 hebben namelijk 155 bedrijven die melk produceren de overstapfase afgerond, zij mogen hun melk voortaan onder het bio-keurmerk 'Die Knospe' van Bio Suisse verkopen.

In totaal komt er zo 23.000 ton melk extra richting het bio-kanaal. Om deze hoeveelheden aan te kunnen, hebben de biomelkorganisaties besloten om wachtlijsten tot minstens eind mei in te voeren. Enkele biomelkorganisaties hebben hun wachtlijst zelfs tot het einde van het jaar verlengd.

De reactie van Gabi Schürch: "Het was te voorzien dat de melk nog tot in de zomer naar het conventionele kanaal moest gaan. Toen eind november de brief kwam, was dit een teleurstelling."

Bio Suisse: "We houden de prijs niet kunstmatig hoog"
Urs Brändli, de voorzitter van Bio Suisse, meent echter dat de bio-melkmarkt ingestort zou zijn als alle nieuwe biologische melkleveranciers hun melk als bio-melk verkocht zouden hebben. Om ervoor te zorgen dat de melkprijs niet instort, hebben de zes bio-melkorganisaties daarom besloten om in heel Zwitserland een wachtlijst voor de nieuwe bio-melkproducenten in te voeren.

Voor de consumenten klinkt dat als het kunstmatig hoog houden van de prijs. Pirmin Furrer, directeur van de 'Zentralschweizer Milchproduzenten', zegt dat dit niet het geval is: "De wachtlijst is er om ervoor te zorgen dat de producent de juiste prijs krijgt. Wij houden de prijs niet kunstmatig hoog. De bio-consument is bereid een hogere prijs te betalen."

Katia Schweizer, productmanager melk bij Bio Suisse, bevestigt de stijgende vraag naar bio-melk. Het aanbod groeit echter sneller dan de vraag en daardoor is de markt niet meer in evenwicht.

In 2018 was er nog sprake van een opleving op de markt voor biomelk. Vooral omdat Coop met haar biolabel jubileum vierde en dit sterk promootte. Hierdoor kozen veel consumenten voor biomelk. Daarna weken zij echter weer in toenemende mate uit naar conventionele melk. Nu is de vraag: waarom wordt de prijs van bio-melk niet gewoon aangepast?

Oproep aan de consumenten
Urs Brändli van Bio Suisse legt dit als volgt uit: "Het kan niet het doel zijn dat we met bio-melk hetzelfde probleem krijgen als collega's met conventionele melk. Ik stel vast dat velen moeten stoppen met de melkproductie. Het voortbestaan van bedrijven is in gevaar, omdat het prijsniveau te laag is."

Ook familie Schürch doet een oproep aan de consumenten en hoopt dat er in de toekomst niet alleen bio verlangd wordt, maar ook bio gekocht wordt.

Bron: SRF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven