Theedrinkers leven langer

Minstens drie keer per week thee drinken houdt verband met een langer en gezonder leven, zo blijkt uit een studie die onlangs werd  gepubliceerd in een tijdschrift van de Europese Vereniging voor Cardiologie.

Geregeld een kopje thee geeft minder kans op hart- en vaatziekten, concluderen de onderzoekers. De positieve effecten op de gezondheid zijn het sterkst voor de drinkers van groene thee en de mensen die lange tijd theedrinken. Omdat veruit de meeste Chinese deelnemers van het onderzoek groene thee drinken en maar een enkeling zwarte thee, is uit het onderzoek moeilijker een verband aan te wijzen met zwarte thee.

Er waren totaal 100.902 deelnemers aan het onderzoek, ieder zonder voorgeschiedenis van hartaanval, beroerte of kanker. De deelnemers werden ingedeeld in twee groepen: theedrinkers die drie keer of vaker per week een kopje thee drinken en een groep die minder dan drie keer of nooit thee dronken.

Over een periode van gemiddeld 7 jaar werd hun gezondheid gepeild. Daaruit bleek dat de gezondheid van mensen met een geregelde theeconsumptie kon worden gelinkt aan meer gezonde levensjaren en een langere levensverwachting.

De theedrinkers die drie of meer koppen per week dronken, hadden een 20% lagere kans op hartziekten en beroertes, 22% minder risico op fatale hartziekten en beroertes en 15% minder risico op overlijden.

Ook uit een tweede onderzoek kwamen soortgelijke resultaten. Ruim 14.000 deelnemers werden gedurende dertien jaar een aantal keer bevraagd over hun eet- en drinkgewoontes. Hieruit bleek dat de theedrinkers 39% minder kans hadden op incidentele hartziekten en beroertes, 56% minder kans op fatale hartziekten en beroertes en 29% minder overlijdensrisico hadden in vergelijking met mensen die nooit of af en toe een kopje thee drinken. 

bio Nederland - 25 jaar borrel- 

Bron: European Society of Cardiology


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven