Brouwerij De Leckere in Utrecht maakt al sinds 1997 biologisch bier, maar heeft de duurzaamheid nog verder heeft doorgevoerd toen het bedrijf vorig jaar in een nieuwe brouwerij terecht kwam. Zonnepanelen op het dak, restwarmte en restkou hergebruiken, en van het gas af. De brouwerij is een soort energiefabriek geworden.
In een oude fabriekshal waar vroeger treinen werden gemaakt, is nu de nieuwe brouwerij van De Leckere gevestigd. Directeur Eric Odenwald heeft het meteen groots aangepakt, door stevig in te zetten op duurzaamheid. Hij laat zien hoe je kan koelen met bietensap, en hoe je vervolgens die warmte weer opnieuw kan gebruiken.
Proost
BNR-presentator Maarten Bouwhuis gaat stage lopen in de brouwerij, en leert van brouwerijmanager Gijs de Bont hoe belangrijk schoonmaken is bij het brouwen van bier. En in hoeverre bevordert een goede schoonmaak de duurzame manier van werken? En hoe hou je de smaak vast, van het bier dat in 2018 tot lekkerste pils van Nederland werd uitgeroepen?
Klik hier om de uitzending terug te luisteren.
Bron: BNR