"Zelfs de grutto heeft Den Haag gehaald"

Grote opkomst voor Kring-Loop

Tholen - Ruim 60 landbouw- en natuurorganisaties en hun achterban wandelden vanmorgen samen van Delfgauw (Hoeve Biesland) naar Den Haag om middels een wandeling aandacht te vragen voor kringlooplandbouw. De wandeling, ofwel Kring-Loop, eindigde net na het middaguur met het overhandigen van een plan aan minister Schouten. Dit plan bevat 10 stappen om de transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw te realiseren.

De organisaties willen met dit plan gehoor geven aan de gezamenlijke wens om ons voedselsysteem binnen de draagkracht van de aarde te organiseren. De wandelaars vragen de overheid om snel in actie te komen, aangezien het huidige systeem niet meer houdbaar is. Ze doen zelf een voorzet met het plan, dat nadrukkelijk geen protest is, maar de weg vooruit schetst. Klik hier voor het 10 stappenplan.

Het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit plaatste iets voor 13:00 uur de volgende tweet:

Arie van den Berg (Hoeve Ackerdijk) was één van de deelnemers aan de Kring-Loop. Arie reageerde vanuit Den Haag: "Het is allemaal gelukt. Zelfs de grutto heeft Den Haag gehaald, met het paard voorop. Hier en daar moesten zijn vleugels er even af, om te voorkomen dat er kortsluiting zou ontstaan in de bovenleiding van de tram. Dit was een initiatief van de Friese bio-boeren."

Arie schat dat er zo'n 250 tot 300 mensen op het plein verzameld hebben. "Dat is een fors aantal. Er zijn er zo'n tweehonderd bij Hoeve Biesland gestart en een deel van de mensen is onderweg aangehaakt. Zelf heb ik niet meegelopen, omdat ik last heb van mijn knie. Mijn zoon heeft wel de hele route afgelegd. Ik heb zojuist de toespraak van de minister gehoord. De minister zegt dat kringlooplandbouw haar beleid ondersteunt en dat ze met ons om de tafel wil gaan zitten."

Hij plaatst nog wel een kanttekening bij het geheel. "Dit is een heel natuurinclusieve club, daar horen we natuurlijk ook bij, maar als biologisch moeten we nadrukkelijker laten zien dat wij aan de hand van een wettelijk systeem werken, dat door de overheid gecontroleerd wordt. Het is geen vrijblijvendheid. We moeten benadrukken dat we dit systeem al hebben en dat dit niet meer allemaal bedacht moet worden. En hier kan je bij aansluiten."

Statement Bionext
Bionext plaatste gisterenmiddag in aanloop naar de Kring-Loop het volgende persbericht op de eigen website:

De afgelopen weken ontvingen wij diverse mailtjes over de 'Kring Loop' van 14 januari a.s., het bijbehorende 10 punten plan en of wij als biologische sector wel of niet moeten meelopen en de punten al dan niet moeten onderschrijven. De vragen gaan vooral over het feit of wij met andere organisaties (die ook meelopen) geassocieerd willen worden, of wij alle 10 punten nadrukkelijk onderschrijven en of wij niet andere boeren organisaties in het harnas jagen door mee te lopen.

Biohuis, Bio Nederland, De Biowinkelvereniging en Bionext lopen de 14de vol overtuiging mee omdat wij ons zorgen maken over onze leefomgeving, ons klimaat en ons landbouw- en voedselsysteem en daarom de ontwikkeling naar een kringlooplandbouw van harte ondersteunen. Misschien hadden wij de punten iets anders opgeschreven maar wij staan 100% achter de principes en de richting van het document. Het is goed dat ook bepaalde, niet biologische duurzaam georiënteerde boeren organisaties meelopen want de toekomst die wij voor ogen hebben kan nooit uitsluitend door de biologische (BD) sector worden bereikt. Wij zijn vooral heel gelukkig met het feit dat boeren samen met natuurorganisaties en burgers optrekken.

De biologische landbouw is een krachtig, onafhankelijk gecertificeerde bedrijfsvoering dat gebaseerd is op de heldere IFOAM principes en met een sterk internationaal erkend keurmerk. We kunnen en moeten daarmee veel sterker naar buiten treden en consumenten duidelijk maken wat biologisch allemaal betekent en dat gaan we de komende jaren ook volop doen. Als het gaat om de grote maatschappelijke vraagstukken waar wij anno 2020 voor staan, zullen wij laten zien dat wij als biologische sector een belangrijke onderdeel zijn van de oplossing. Hierin zoeken wij nadrukkelijk de verbinding met de samenleving, met maatschappelijke organisaties, met de wetenschap, de politiek en uiteraard met boeren die ook stappen willen maken naar een duurzamere voedselproductie.

Ook in de kranten is uiteraard aandacht geschonken aan deze nieuwe vorm van 'boerenprotest'. Trouw gebruikt als kop 'Zo kan het ook: een 'Kring-Loop' in plaats van brullende tractoren'.

En de redactie van de NOS was aanwezig bij de start van de Kring-Loop (Wandeling voor kringlooplandbouw 'als steuntje in de rug voor minister').

Voor meer informatie: www.dewegvooruit.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven