Conclusie rapport WWF Scotland:

"Overstap naar biologisch één van de beste manieren om uitstoot te verminderen"

Meer bomen, erwten, bonen en klaver planten op agrarisch land en probiotica voeren aan koeien en schapen zijn slechts enkele van de maatregelen die zijn vastgelegd in een nieuw voorstel om de broeikasgasuitstoot van Schotse boerderijen te verminderen.

Andere maatregelen die in dit voorstel staan zijn het verbeteren van de kwaliteit van de aarde, het selectieve fokken van vee en het overstappen op biologische landbouwmethoden.

Het invoeren van deze maatregelen zou de milieu-impact van de voedselproductie tegen 2045 met bijna 40% verminderen, volgens een nieuw rapport van de natuurbeschermingsorganisatie WWF Scotland.

Dit overschrijdt de drempel van 35%, waarvan eerder onderzoek heeft uitgewezen dat dit de benodigde vermindering is waarmee de overheid in 2045 een uitstoot van 0% kan bereiken.

Het rapport benadrukt de belangrijkste mitigatiemaatregelen die kunnen worden genomen zonder dat er veel veranderingen nodig zijn in het landgebruik op bedrijfsniveau.

Het rapport identificeert ook systeembrede veranderingen, die aanzienlijke koolstofbesparingen zouden kunnen opleveren.

De landbouwsector is één van de grootste bijdragers aan de opwarming van de aarde in Schotland en verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna 10% (zo’n 7,6 miljoen ton) van de totale uitstoot van broeikasgassen in het land.

Schotse boeren worden bovendien direct beïnvloed door de klimaatcrisis. Het extreme weer in 2017 en 2018 heeft de sector ongeveer €190.000 gekost door verlies van vee en een kleinere oogst.

Experts zeggen dat de landbouw niet alleen onderdeel van het probleem is, maar dat het ook een grote rol kan spelen in het tegengaan van de stijgende temperaturen.

In het rapport staat: “We schatten dat de meest veelbelovende maatregelen jaarlijks 2,99 Mt CO2e op zouden kunnen leveren, of 38% aan uitstoot van broeikasgassen, en we hebben geconcludeerd dat het doel van 35% vermindering in 2045 haalbaar is.”

Overstappen op biologische praktijken bleek een van de beste manieren om de uitstoot te verminderen. Hiermee kan de uitstoot met meer dan een kwart van het doel verminderd worden, met een opname van 40%.

Agrobosbouw, oftewel het plaatsen van bomen op landbouwbedrijven, zou een vijfde van de vereiste verlagingen kunnen opleveren met slechts 30% opname.

WWF Schotland roept de Schotse ministers op hun steun aan de landbouwers te herzien om hen te helpen het doel te bereiken.

Dr. Sheila George, manager voedsel- en milieubeleid bij WWF Schotland, liet weten: "We moeten voedsel produceren op een manier die de uitstoot vermindert en die de aarde meer koolstof laat opnemen.

"Door onze landbouwmethoden aan te passen, zou Schotland een leidende rol kunnen spelen in de wereldwijde overgang naar een klimaatvriendelijke landbouw met unieke export- en merkmogelijkheden. Om dit te bereiken is een herformulering van het plattelandsbeleid nodig, evenals financiële steun en advies en training voor landbeheerders.

Ruth Taylor, beleidsmanager klimaatverandering bij de National Farmers Union Scotland, voegde toe: "De invoering van een reeks maatregelen om klimaatverandering te beperken is zeer belangrijk. Het is duidelijk dat er hiervoor geen 'one-size-fits-all'-oplossing is.

Bron: The Scotsman 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven