Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crowdfunding helpt bio-boer aan opkweekkas

Bio-boer Bert Samyn is hard op weg om de financiering rond te krijgen voor een nieuw te bouwen opkweekkas. Via crowdfunding heeft hij de afgelopen weken al € 8.500 bij elkaar gekregen, en dat is dicht bij het streefbedrag van € 9.500 dat hij over vijf dagen hoopt te bereiken.

De boerderij in Leisele, België, telt 2,7 hectare. Op ongeveer de helft daarvan wordt een verscheidenheid aan groenten geteeld. De andere helft biedt plaats aan verschillende stukken voedselbos die stap voor stap verder worden aangeplant. Ook zijn er waterpartijen en brede houtkanten rondom het veld, dit alles om de biodiversiteit te maximaliseren. 

De producten van Lincelam en die van collega-bioboeren worden verkocht op de markten van Roeselare en Nieuwpoort. Daarnaast is er een winkel op de boerderij waar men de verse producten kan kopen.

Bert, die in Senegal kennismaakte met de biologische landbouw, bestuurt het bedrijf samen met Véro en Alexia. Sinds 2018 is de boerderij lid van ‘The Vegan Organic Network’ (VON) en onderschrijven zij de principes van ‘Stockfree Farming’. Sinds 2019 zijn zij ook aangesloten bij het ‘Netwerk voor biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen’.

"Daarmee zijn we de eerste vegan bio-boerderij van Vlaanderen. Het belangrijkste verschil met de gewone biologische groenteteelt is het mijden van alle dierlijke meststoffen of andere rest-/bijproducten uit de veeteelt, bijvoorbeeld bloedmeel, beendermeel en vismeel. Liever bouwen wij aan een vruchtbare bodem met behulp van plantaardige compost, groenbemesters, en vruchtwisseling. Als we met zijn allen het vlees op ons bord beperken of helemaal weglaten, dan is een logisch gevolg daarvan dat steeds meer boeren telen zonder input van dierlijke reststromen."

Klik hier voor meer informatie over de crowdfunding.

Publicatiedatum: