Zo bio is het Oostenrijkse Burgenland

Het ooit kleine landbouwbedrijf van zijn ouders heeft Harald Strassner getransformeert tot een groot bio-bedrijf. Als jongste van drie zoons wilde hij al van klein af aan perse ooit teler worden. Reeds in zijn schooltijd hielp hij mee in het bedrijf en hij rondde de landbouwschool in Wieselburg met succes af.

Altijd al bio-teler
Na de middelbare school in 1988 nam Harald met 19 jaar het bedrijf van zijn ouders over en daarbij stapte hij direct over op biologische teelt. In deze tijd was zijn bedrijf één van de eerste bio-bedrijven in Burgenland en ook in de regio. "Ik wilde een andere weg inslaan en weliswaar vooral duurzaam. Voor mij was duidelijk dat ik dat wil en ik mij met biologische landbouw goed kan identificeren."

Een groot bedrijf
Terwijl Harald Strassner met 19 jaar reeds als teler werkte, studeerde hij daarnaast nog bedrijfswetenschappen aan de WU in Wenen. Ook daar specialiseerde hij zich op innovatie- en milieumanagement en verbond hij steeds economie met ecologie. In de loop van zijn studie zei een professor een keer tegen hem dat hij naar Hongarije zou moeten komen, want mensen als hij zouden ze daar nodig hebben. Dit heeft hem geïnspireerd en nooit meer losgelaten. Zo begon hij nog als student met de oprichting van een bedrijf in Hongarije. De arealen in de regio Pöttsching en in de regio Sárvár worden organisatorisch als een gezamenlijk, groot bedrijf gerund.

Nieuw en innovatief
Harald Strassner probeert om steeds weer nieuwe dingen uit te testen en innovatief te zijn. Hij houdt zich puur met akkerbouw bezig en teelt op zijn akkers graan, maïs, zonnebloemen, pompoenen, erwten, soja en wikken. Vier jaar gelelden startte hij bovendien met zijn bonenproject. Inmiddels worden zijn gedroogde bonen in heel Oostenrijk aan alle filialen van Hofer geleverd. Alles bij elkaar teelt hij tien verschillende bonensoorten.
Helemaal nieuw is ook een certificering die hij afgelopen zomer heeft gekregen. Zijn Hongaarse is voortaan namelijk volgens de standaard 'biocyclisch vegan' gecertificeerd.

Veel plezier in zijn werk
"Het werken met de mensen en met de natuur is situatief, men moet zich permanent nieuw configureren. Het concept moet kloppen, maar hier binnen is flexibiliteit nodig." Ondanks deze uitdaging om zich steeds opnieuw aan te passen heeft Harald Strassner veel plezier in het werken in de landbouw, want het is nooit monotoon. Hij is vrij en onafhankelijk. Ook het ontwaken en verloop van de seizoenen, wat men meebeleefd, wordt door Harald genoemd. "Dat is iets heel moois, bijna spiritueel."

Bron: Mein Bezirk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven